Harkitsetko lämmitysremonttia? Tuhansien eurojen avustus riittää vielä

26.4.2023

Jo yli 24 000 suomalaiselle pientalon omistajalle on myönnetty 2 500 tai 4 000 euron avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen. Avustushakemukset käsitellään nyt nopeasti, sillä ELY-keskus on onnistunut purkamaan suositun avustuksen aiemman hakemusruuhkan.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tukenut öljylämmityksen vaihtajia vuodesta 2020 alkaen ja maakaasulämmityksen vaihtajia vuodesta 2022 lähtien. Omakoti- ja paritalojen omistajille tarkoitetut avustukset olleet erittäin suosittuja, minkä vuoksi öljylämmityksen vaihtajien hakemusten käsittelyaika venyi hetkellisesti lähes vuoden mittaiseksi.

- Tällä hetkellä öljylämmityksestä luopuvat saavat avustuspäätöksen noin kahdessa kuukaudessa, ja jono on lyhenemässä edelleen. Maakaasulämmityksestä luopuville päätös tulee noin kuukaudessa. Oman hakemuksen käsittelyä nopeuttaa tuntuvasti, jos hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat liitteet, mukaan lukien valtakirjat esimerkiksi kiinteistön muilta omistajilta, kuten puolisolta, kertoo ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä ELY-keskuksesta.

Avustuksen hakeminen käy kätevästi sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussa.

Avustukseen kohdennettuja määrärahoja on jäljellä vielä yli 48 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 12 000 hakijalle. Uusimmat, vuoden 2023 määrärahat ovat käytettävissä syksyyn 2025 saakka.

Avustusta voidaan myöntää 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustusta voidaan myöntää 2 500 euroa.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustuksen saamiseksi öljylämmitysjärjestelmä tulee poistaa kokonaan säiliöineen, ja kaasulämmityksen vaihtajan on poistettava maakaasulaitteisto putkineen. Avustusta ei myönnetä, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, eikä myöskään siinä tapauksessa, että uusi laitteisto käyttää biokaasua tai -öljyä. Yhteen remonttiin voi saada vain yhtä valtionavustusta tai kotitalousvähennystä.

Hakijoista 71 % on ilmoittanut vaihtavansa fossiilisen lämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun, 19 % on ollut vaihtamassa maalämpöön ja 7 % kaukolämpöön. Pieni osuus hakijoista on päätynyt muihin ratkaisuihin, kuten sähkölämmitykseen, jota on täydennetty usein ilmalämpöpumpulla.

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Usein kysytyt kysymykset