Helen ja Steady Energy tähtäävät ydinlämpötuotannon käynnistämiseen Suomessa

10.10.2023

Helen ja Steady Energy ovat solmineet pienydinvoimaa koskevan aiesopimuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa investointi pieneen lämpöä tuottavaan ydinvoimalaitokseen. Pienydinvoima on yksi lupaavimmista ratkaisuista, jolla energiantuotannon päästöjä saadaan vähennettyä nopeasti ja kustannustehokkaasti sekä sähkön että lämmön tuotannossa, mutta sen rakentaminen edellyttää vielä muun muassa lainsäädännön uudistamista.

Aiesopimuksen mukaan Helen ja Steady Energy käynnistävät suunnittelun, jonka tavoitteena on saavuttaa ydinlämpötuotantoa koskeva ennakkoinvestointisopimus seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosille 2024–2027 sijoittuva sopimus kattaisi muun muassa ydinenergialain uudistamisen edistämisen, sijoituspaikka- ja teknologialuvan hakemisen sekä laitoksen kauppahinnan kiinnittämisen. Lisäksi se mahdollistaisi Helenille jopa kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkimisen Steady Energyltä. Helen on ensimmäinen Steady Energyn kanssa yhteistyöhön ryhtyvä energiayhtiö.

Helen ja Steady Energy näkevät pienissä ydinlämpölaitoksissa mahdollisuuden sekä lämmöntuotannon uudistamiseen, että turvaamiseen. Ydinlämpö mahdollistaa hiilidioksidivapaan kaukolämmön, tasapainottaa lämpöenergian hinnanvaihteluita ja takaa Suomen huoltovarmuutta. Fossiilisista polttoaineista luopuminen on yhteiskuntamme tärkeimpiä tavoitteita, ja vakaan sekä luotettavan lämmöntuotannon takaamiseksi tarvitaan useita erilaisia lämmönlähteitä.

- Pienydinvoimalla tuotettava kaukolämpö on erityisen kiinnostava ratkaisu Helenille, jonka 1 400 kilometrin pituinen kaukolämpöverkko on yksi Pohjoismaiden pisimmistä. Sen muuttaminen täysin hiilidioksidivapaaksi on merkittävä ilmastoteko koko Suomen mittakaavassa, Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka sanoo.

Pienydinvoimaan liittyvä lainsäädäntötyö on vielä kesken ja vaatii eri viranomaisten yhteistyötä valmistuakseen. Suomen hallitus on sitoutunut edistämään lämpöä tuottavien pienreaktoreiden käyttöönottoa, ja Helen ja Steady Energy tarjoavat yhdessä muiden energiayhtiöiden kanssa konkreettisen reitin hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Steady Energy perustettiin kesällä 2023 kaupallistamaan Suomessa kehitettyä ydinlämpölaitoksen konseptia. Yhtiön teknologia perustuu VTT:n huippuluokan tutkimukseen ja Suomessa 60 vuoden aikana kertyneisiin parhaisiin käytäntöihin ydinenergiateollisuudessa.