Helen lopettaa hiilen käytön yli viisi vuotta suunniteltua aiemmin

29.12.2021

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen nopeuttaa siirtymistä hiilineutraaliin energiantuotantoon ja sulkee Helsingin Salmisaaren hiilivoimalan viimeistään 1.4.2024. Yhtiö lopettaa näin kivihiilen käytön yli viisi vuotta aiempaa suunnitelmaa nopeammin. Hiilivoimala Hanasaaressa suljetaan vuotta aiemmin, 1.4.2023. Helen siirtyy vaiheittain hajautettuun lämmöntuotantoon, jossa lämpöä tuotetaan, otetaan talteen ja varastoidaan useassa paikassa päästöttömästi, uusiutuvasti ja toimitusvarmasti.

Helen on jo vuosia valmistellut siirtymistä hajautettuun lämmöntuotantoon ja energiajärjestelmään. Kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden ohella nykyisillä vihreillä teknologioilla ja innovaatioilla varmistetaan se, että lämpöä riittää pääkaupungissa turvallisesti ja kustannustehokkaasti. Hajautetun lämmöntuotannon keskiössä ovat monet erilaiset ympäristölämmöt, teollisuuden ja konesalien hukkalämmöt sekä kestävästi tuotettu bioenergia. Maakaasutuotanto turvaa lämmön toimitusvarmuuden.

Yhtiö laajensi tänä vuonna Katri Valan puiston alla sijaitsevaa lämpöpumppu- ja jäähdytyslaitosta, jonne sijoittuu myös rakenteilla oleva maailman suurin lämpöpumppu. Mustikkamaan lämpövarasto otetaan käyttöön keväällä 2022 ja Vuosaaren uudessa biolämpölaitoksessa käynnistyy tuotanto joulukuussa 2022. Käynnissä olevia selvityshankkeita ovat uudet lämpöpumppulaitokset, merivesilämpöpumput sekä Porvoon Kilpilahdessa syntyvän hukkalämmön hyödyntäminen ja pienydinvoimalatekniikan tutkiminen.

- Siirrymme kohti hajautettua lämmöntuotantoa ja uudenlaista energiajärjestelmää yhdessä asiakkaittemme kanssa. Helenin lämpö tulee jatkossa useista lähteistä ja teemme tulevaisuudessa yhä enemmän ja monipuolisemmin yhteistyötä asiakaskumppaneittemme kanssa, toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström sanoo.

Pitkäjänteinen kehitystyö tuottaa Helenille mahdollisuuden käyttää digitaalisesti ohjattua ja optimoitua energia-alustaa, ja se mahdollistaa täysin hiilineutraalin tulevaisuuden. Kaukolämpöverkon älykäs ohjaaminen vie energia- ja resurssitehokkuuden uudelle tasolle. Asiakkaiden kanssa tehtävät ratkaisut, hukkalämmön hyödyntäminen ja kaksisuuntainen lämpökauppa nousevat merkittävään rooliin.

Kaukolämmön hintapaine laskee, kun Helen luopuu kivihiilestä ja siirtyy uusiutuvaan sekä päästöttömään energiantuotantoon. Myös huoltovarmuus paranee, kun ulkomaisesta fossiilisesta polttoaineesta luovutaan.

Siirtymäkaudella hiilen energiakäytön korvaamiseksi ja lämmöntuotannon toimitusvarmuuden turvaamiseksi Helen hakee valtiolta tukea.

Helenin nopeutettu siirtyminen hajautettuun energiajärjestelmään vaikuttaa yhtiön henkilöstö- ja osaamistarpeisiin, minkä vuoksi Salmisaaren tulevaisuuden selvitysvaiheessa käytiin yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskivat hieman yli 400:aa työntekijää.

Neuvottelut päättyivät joulukuun puolivälissä, ja lieventävien toimenpiteiden seurauksena irtisanomisuhan alla olevien määrän arvioidaan pienentyvän 288 henkilöön. Mahdolliset vähennykset toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana, samalla kun valmistellaan Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitosten kivihiilen käytön lopettamista.