Helsinki Design Week ensimmäistä kertaa Otaniemessä

21.8.2019

HDW:n päätapahtumiin kuuluva Designs for a Cooler Planet esittelee yli 40 Aalto-yliopiston monialaista projektia maailman ensimmäisistä mikrobikuulokkeista Ioncell-vaatteisiin ja kestävään kaupunkisuunnitteluun.

Ilmastonmuutos puhuttaa, mutta miten voimme käytännössä vähentää ihmisten ja teollisuuden aiheuttamaa kuormitusta? Millaisia ovat kestävät tuotteet, materiaalit ja konseptit? 

Aalto-yliopisto järjestää syyskuussa Otaniemen kampuksella yhden Helsinki Design Weekin päätapahtumista. Yksitoista näyttelyä ja yhteensä yli 40 kestävämpiin elämäntapoihin liittyvää projektia kattava Designs for a Cooler Planet -kokonaisuus esittelee monialaisia tutkimushankkeita ja projekteja, joita muotoilijat ja taiteilijat ovat tehneet yhdessä tutkijoiden ja yritysten kanssa. 

Designs for a Cooler Planet on nähtävissä 5.–26. syyskuuta, ja se käynnistyy keskiviikkona 4. syyskuuta Otaniemessä.  

Dipolin päänäyttelyssä nähdään biomateriaaleista valmistettujen esineiden prototyyppejä, kuten nanoselluloosapolkupyörä, Ioncell-kuidusta tehtyjä vaatteita sekä maailman ensimmäiset mikrobien avulla tehdyt kuulokkeet. Metroaseman yhteydessä sijaitsevan uuden Väre-rakennuksen näyttelyissä voi tutustua kestävämpiin tekstiileihin, pakkauksiin sekä kaupunkisuunnitteluun. Harald Herlin -oppimiskeskuksessa esillä ovat Chemarts-kesäkoulun biomateriaalikokeilut ja Kandidaattikeskuksen BetaSpace -galleriassa saastuneesta saviaineksesta Venetsian Biennaleen tehty keramiikkanäyttely TracesfromAnthropoceneWorkingwithSoil.  

Luovien osaajien keskittymä 

Helsinki Design Week laajenee ensimmäistä kertaa Otaniemeen, joka on Itämeren alueen suurimpia luovien osaajien ja kasvuyritysten keskittymiä.  

“Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan näyttelyihin ja Otaniemen alueen palveluihin ja toimijoihin”, sanoo Aalto-yliopiston taiteesta ja luovista käytännöistä vastaava vararehtori Anna Valtonen

“Haluamme tehdä näkyväksi kiinnostavia ja monialaisia kehitysprojekteja sekä edistää luovaa ajattelua muotoilun ja taiteen keinoin. Tutkimuksista ei tule automaattisesti visuaalisesti ymmärrettävää sisältöä, mutta monialaisesta yhteistyöstä syntyy usein konkreettisia prototyyppejä ja malleja, joita nyt tuomme näyttelyissämme esille osana Suomen merkittävintä muotoilutapahtumaa”, kertoo Valtonen.    

Otaniemen näyttelyiden lisäksi aaltolaiset ovat näkyvästi mukana muussa HDW:nohjelmistossa.   

“Entistä tiiviimpi yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa lisää ohjelmistoomme paitsi täysin uuden tapahtuma-alueen myös poikkitieteellisyyttä, kiinnostavia konsepteja ja kokeiluja liittyen esimerkiksi kaupunkisuunnitteluun, materiaalitutkimukseen ja palvelumuotoiluun”, sanoo Kari Korkman, Helsinki Design Weekin perustaja. 


Nanoselluloosapolkupyörässä hiilikuituvahvisteinen muovi on korvattu uusiutuvalla nanoselluloosamateriaalilla. Design: Tiina Härkäsalmi, Tuomas Pärnänen & Kim-Niklas Antin. Kuva: Eeva Suorlahti