Helsinki kokeilee jätehuollon digitalisoimista

18.4.2019

Helsingin kantakaupungin 175 roska-astiaan ja jätteiden syväkeräysastiaan on ilmestynyt tauluja, jotka sisältävät QR/NFC-tunnisteen.  Kaupunkilainen voi skannata ”tagin” älypuhelimellaan ja lähettää jätteiden tyhjennyspyynnön suoraan tyhjennysjärjestelmään. Kyseessä on rakentamispalveluliikelaitos Staran kokeilu  julkisten jäteastioiden tyhjennyksen tehostamiseksi. Digiratkaisu on suomalaisen Lehtovuori Oy:n kehittämä.

- Ennen kaupunkilaisen ilmoitus roska-astian täyttymisestä meni kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, josta viesti tuli meille. Täältä se taas ohjattiin tyhjennyksestä vastaavalle yksilölle. Nyt ilmoittaminen helpottuu ja viesti välittyy suoraan oikeaan paikkaan. Se nopeuttaa tyhjennystä, jos jäteastia tai syväsäiliö on täyttynyt ennen normaalia tyhjennysaikaa, kertoo Staran vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio.

Tagien taustalla on mm. älykkäistä roska-astioitaan tunnetun Lehtovuori Oy:n karttapohjainen FinBinCare-ohjelmisto, jossa tyhjennyspyynnöt näkyvät reaaliajassa. Starassa pyynnöt käydään läpi joka aamu, niille tehdään tilaa tyhjennyskierrossa, ja astiat kuitataan tyhjennetyiksi, kun työ on tehty.

Vuonna 1945 perustettu Lehtovuori Oy on Suomen johtava ympäristökalustaja, jonka tuotteita ostaneiden maiden määrä nousi viime viikolla jo 40:een, kun Lehtovuorelta lähti toimituksia Bosnia-Hertsegovinaan ja USA:han.

Helsingin kokeilussa oleva FinBinCare kuuluu Lehtovuoren jätteenkäsittelyyn suunnattujen älyratkaisujen segmenttiin. Yhtiön päätuote on CitySolar-älyroskis, joka puristaa roskat pieneen tilaan aurinkovoimalla ja ilmoittaa astian täyttymisestä tyhjentäjälle. Älyroskiksen kustannus- ja ympäristöhyötyjä ovat  jätteenkuljetusajojen ja -päästöjen väheneminen murto-osaan nykyisistä määristä.

Parhaillaan Lehtovuori Oy:tä työllistää 80 CitySolarin ja runsaan 1000 muun kaupunkikalusteen suurtilaus Ruotsista. Älyroskikset sijoittuvat Tukholman alueelle.