Helsinkiläiset nauttivat Euroopan luotettavimmasta energian jakelusta

18.1.2021

Sähkö- ja kaukolämpöverkkojen luotettavuus on Helsingissä ennätystasolla. Viime vuonna sähköt olivat pois keskimäärin 1,2 minuuttia per helsinkiläinen. Erinomainen luotettavuuslukema on Euroopan ennätys. Kaukolämpöverkossa vuotojen määrä vuonna 2020 oli myös ennätysalhainen. Siirtoverkkojen pitkäjänteinen kehittäminen tuo tulosta.

Helen Sähköverkko Oy:n ylläpitämä Helsingin sähköverkko on rikkonut luotettavuusennätyksiä aiemminkin, edellinen Euroopan ennätys, 1,5 minuuttia, on vuodelta 2019. Viime vuonna saavutettiin uusi ennätys, 1,2 minuuttia. Tämä taso tarkoittaa, että helsinkiläinen kokee puolen tunnin sähkönjakelun keskeytyksen kerran 25 vuodessa. 

Helen Oy:n kaukolämpöverkoissa vuotojen määrät ovat vaihdelleet viimeisen kymmenen vuoden ajan 100–130 välillä. Viime vuoden vähäinen vuotomäärä, 82 kpl, on selkeä parannus aikaisempiin vuosiin. Omaisuudesta kertovan datan hyödyntämisellä kaukolämpöverkon investoinnit on saatu kohdistettua elinkaaren loppupäässä olevaan verkkoon ja mahdollisiin riskikohtiin. Ennakoivilla huoltotöillä saadaan mahdollisesti vikaantuvat paikat korjattua ennen kuin ne näkyvät asiakkaille käyttökatkoina.