Heurekassa Katastrofien keskellä -näyttely

8.11.2021

Tiedekeskus Heurekassa avataan 20.11. uusi Katastrofien keskellä -näyttely, jossa yleisö pääsee kokemaan luonnonvoimia immersiivisinä audiovisuaalisina videotaideteoksina ja harjoittamaan resilienssiään eli selviytymiskykyään.

Elämme mullistusten maailmassa. Joka päivä jossain tulvii, myrskyää, maa järisee tai maastopalo alkaa kyteä. Ilmastonmuutos kiihdyttää sään ääri-ilmiöitä ja uhat ovat entistä arvaamattomampia. Katastrofien keskellä meitä auttavat erityiset voimamme: yhteistyö ja luottamus. Niiden avulla rakennetaan yhteistä kriisinkestävyyttä eli resilienssiä.

Tiedettä ja taidetta yhdistävää massiivista näyttelykokonaisuutta on työstetty noin kolmen vuoden ajan.

Näyttelykävijät kokevat neljä luonnonvoimaa – tulvan, myrskyn, maastopalon ja maanjäristyksen - immersiivisissä kokemushuoneissa, jotka on toteutettu audiovisuaalisina videoteoksina. Näyttelyn videoprojisoinnit on suunnitellut unkarilainen valo- ja videomapping-taiteilija László Zsolt Bordos (Bordos.ArtWorks), jonka videoprojisointeja on nähty ympäri maailman ja Suomessakin Lux Helsingissä tuomiokirkon julkisivuun toteutettuna.

- Immersiivisissä kokemushuoneissa synnytetään tunne luonnonvoimien suuruudesta ja ihmisten pienuudesta. Keinoina käytetään läpikäveltäviä tiloja, videomapattua projisointia kolmiulotteisilla pinnoilla ja partikkeliohjattua tilaääntä sekä huonekohtaisia tehosterakenteita, kertoo näyttelyn projektipäällikkö Joonas Juutilainen

Resilienssitaitojaan ja kriisinkestävyyttään yleisö harjoittaa näyttelyssä erilaisten yhdessä pelattavien pelien avulla. Kävijät asettuvat osaksi ryhmää ratkaisemaan katastrofitilanteita ja samalla testaavat keskinäistä luottamusta ja yhteistyötä. Toiminnallisten kohteiden ja videotaideteosten lisäksi näyttely sisältää myös tositarinoita luonnonvoimien kohtaamisesta ja niistä selviytymisestä.

Näyttelyn sisältöä on suunniteltu laajan asiantuntijajoukon kanssa. Näyttelyn sisältökumppaneita ovat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) ja 72 tuntia -varautumissuositus, Suomen Punainen Risti (SPR), Humanitaarisen logistiikan instituutti HUMLOG (Hanken) sekä Maa- ja vesitekniikan tuki ry.

Näyttely on Heurekan omaa tuotantoa ja se viedään Heurekasta myöhemmin kansainvälisenä vientinäyttelynä myös maailman muihin tiede- ja näyttelykeskuksiin. Heurekassa näyttely on esillä lähes kaksi vuotta 20.11.2021 alkaen syyskuulle 2023 asti.