Hitachi Energy varmistaa Suomen suurimman tuulivoimapuiston verkkoliitynnän luotettavuuden

Hitachi Energy varmistaa Suomen suurimman tuulivoimapuiston verkkoliitynnän luotettavuuden

25.8.2023

Hitachi Energy on solminut Vestakseen kanssa RelCare-palvelusopimuksen, jolla turvataan Mutkalammin tuulipuiston käytettävyyttä ja kustannustehokkuutta. Voimalakokonaisuus on Suomen suurin tuulipuisto yli 400 megawatin vuosituotannolla ja tulee tuottamaan sähköä noin 215 000 suomalaisen kotitalouden vuosikulutuksen verran.

Sähköasemilla on energiajärjestelmässä keskeinen rooli: niiden kautta tuulivoimalla ja muilla energialähteillä tuotettu sähkö siirretään turvallisesti ja luotettavasti sähköverkkoon ja kuluttajille. RelCare on innovatiivinen, digitaalinen palvelusopimus, jolla varmistetaan, että sähköasemat täyttävät tiukat luotettavuus- ja käytettävyystavoitteet.

Sopimuksen mukaisesti Mutkalammin tuulipuiston kolmen sähköaseman tilaa ja luotettavuutta valvoo Hitachi Energyn RelCare-palvelu 24/7. Palvelu sisältää räätälöityjä ennaltaehkäiseviä huoltotoimenpiteitä, joilla minimoidaan suunnittelemattomien seisokkien riski. Sopimuksen aikana kunkin sähköaseman riskiprofiilia seurataan RelCare-järjestelmän sisäisen riskinseurantaprosessin avulla. Se tunnistaa suorituskykyongelmat ja käynnistää korjaavan kunnossapidon ennen kuin ne vaikuttavat tuulipuiston toimintaan. Aitoon tietoon ja dataan perustuvan suunnittelun ja aikataulutuksen ansiosta tarvittavat toimenpiteet tehdään oikealla tavalla oikeaan aikaan.

RelCare on innovatiivinen, digitaalinen palvelusopimus, jolla varmistetaan, että sähköasemat täyttävät tiukat luotettavuus- ja käytettävyystavoitteet.

Sähköasemilla on energiajärjestelmässä keskeinen rooli: niiden kautta tuulivoimalla ja muilla energialähteillä tuotettu sähkö siirretään turvallisesti ja luotettavasti sähköverkkoon ja kuluttajille. Ne ovat erittäin luotettavia energiajärjestelmän osia; on erittäin harvinaista, että sähköasemissa ilmenee ongelmia, jotka johtavat sähkökatkoksiin, mutta kun niitä ilmenee, menetykset voivat olla merkittäviä.

Perinteisesti kunnossapito on perustunut valmiiksi ennakolta sovittuun aikatauluun. RelCare-palvelussa huomio on valmiiksi aikataulutetun kunnossapidon sijaan ennakoivassa kunnossapidon ja riskien hallinnassa perustuen laitteiden ja laitteistojen todelliseen kuntoon. Se mahdollistaa nopean, läpinäkyvän ja dataan perustuvan päätöksenteon omaisuuden luotettavuudesta reaaliajassa.  Näin mahdollisiin haasteisiin voidaan puuttua ennen kuin niistä tulee ongelmia. Kunnossapidon ja luotettavuuden tehokas hallinta maksimoi verkkoliityntöjen suorituskykyä koko niiden elinkaaren.

RelCare-ratkaisu hyödyntää vuosikymmenien aikana kerääntynyttä dataa ja analyysejä. Se toimii asiakkaan ja Hitachi Energyn asiantuntijoiden välisen kumppanuuden kautta tavoitteena parantaa sähköinfrastruktuuria innovatiivisten ja vuosikymmenien aikana kertyneen kokemuksen kautta hyväksi havaittujen järjestelmämallien avulla.

Vestaksen kanssa tehty sopimus kattaa kolmen sähköaseman ympärivuorokautisen etävalvonnan, huollot ja huoltojen suunnittelun. Vastaava palvelusopimus turvaa häiriötöntä tuulituotantoa Suomessa jo TuuliMuukon, Saarenkylän, Joukhaisselän sekä Kuolvaara-Keulakkopään tuulipuistoissa.

Tuulisähkön tuotanto Mutkalammen tuulipuistossa on käynnistynyt vaiheittain vuosien 2022 ja 2023 aikana.  Tuulivoimalat toimittaa Vestas. Puiston on toteuttanut Mutkalampi Tuulipuisto Oy, jonka omistaa ranskalainen uusiutuvan energian tuottajayhtiö Neoen. Mutkalammin tuulipuisto sijaitsee Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kalajoen, Kannuksen ja Kokkolan kaupunkien alueella.