Höyrytys Oy lahjoittaa Ukrainaan 4 lämpö- ja höyrylaitosta

Höyrytys Oy lahjoittaa Ukrainaan 4 lämpö- ja höyrylaitosta

27.2.2023

Suomalainen varaenergiapalvelujen tuottaja, keravalainen Höyrytys Oy lahjoittaa Ukrainaan neljä siirrettävää lämmön- ja höyryntuotantolaitosta, joiden yhteiskapasiteetti on 14 MW ja hankinta-arvo uutena noin miljoona euroa. Kalustoa voidaan käyttää alue- ja kaukolämmitykseen sekä kriittisten kohteiden kuten sairaaloiden, kauppojen, tehtaiden, palvelukeskusten ja virastojen lämmitykseen. Laitteistot lähtivät matkaan kohti Ukrainaa viikolla 8/2023.

Höyrytys Oy päätti avustaa Ukrainan elintärkeän infrastruktuurin paikkaamista ja uudelleenrakentamista saatuaan loppuvuodesta 2022 Energiateollisuus ry:ltä kyselyn halukkuudesta tehdä lahjoitus. Kysely perustui Ukrainan valtionjohdon Suomelle lähettämään avunpyyntöön.  

Ukrainaan lähti neljä siirrettävää lämpö- ja höyrylaitosta, jotka kootaan Keravalta, Tampereelta ja Kuopiosta, yhteiskapasiteetiltaan 14 MW. Jos ne kaikki kytketään toimimaan ympäri vuoden, teho riittää esimerkiksi 150–200 kerrostalon lämmitykseen. Laitteet edustavat samanlaista teknologiaa kuin Suomessakin käytetään vastaaviin tarkoituksiin muun muassa lämpöyhtiöiden varakapasiteettiyksikköinä.

Höyrytys on suunnitellut lahjoituksensa siten, että siitä on apua vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Laitteistot ovat nykyisellään käyttökuntoisia, ja niiden elinkaarta voidaan myöhemmin jatkaa varaosien ja huollon turvin. Kaluston lisäksi lahjoitus sisältää myös kaiken tarvittavan etätuen Ukrainassa laitteistoja käyttäville tahoille. Käytännössä se tarkoittaa laitteiden käyttöönottamiseen ja dokumentaatioihin liittyvää neuvontaa sähköpostitse, puhelimitse tai videopalavereina.