Ilmatar aloittaa mittavat merenpohjan tutkimukset Ahvenanmaalla

13.10.2022

Kotimainen energiayhtiö Ilmatar aloittaa 600 neliökilometriä kattavat tekniset pohjatutkimukset Ahvenanmaan pohjoispuolisella merialueella. Suunnitteilla olevan merituulipuiston on tarkoitus tuottaa sähköä sekä Suomeen että Ruotsiin, ja sen odotetaan kattavan jopa noin 10 prosenttia Suomen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Ilmatar Offshoren nyt toteutettavat merenpohjan tekniset tutkimukset sijoittuvat Ahvenanmaan pohjoispuolelle. Tutkittavat alueet on osoitettu sopiviksi merituulivoimalle Ahvenanmaan merialuesuunnitelmassa.

Kahden tutkittavan alueen kokonaispinta-ala on 600 neliökilometriä, ja nykyisellä turbiinitekniikalla merituulivoimapuistojen on mahdollista saavuttaa 2,1 GW:n teho ja noin 10 TWh:n vuosittainen tuotanto. Tarkoitus on kytkeä puistot Suomen kantaverkkoon ja Ruotsin SE3-sähkönmyyntialueeseen.

Puolustusvoimat on antanut hankkeesta myönteisen päätöksen, eikä vastusta Ilmatar Offshoren tutkimuksia tai tuulivoiman rakentamista kyseisille alueille. Ahvenanmaan maakuntahallitus myönsi tutkimusluvan elokuun 2022 lopussa.

Ilmatar Offshore on valinnut suomalaisen Arctian toteuttamaan tutkimukset Kaiku-aluksellaan. Tutkimusten odotetaan valmistuvan alustavasti alkuvuodesta 2023, jolloin kerätyt materiaalit analysoidaan ja Ilmatar tekee ympäristövaikutusten arviointimenettelyn jatkotoimia varten.

Pohjatutkimukset ovat Ilmatar Offshorelle merkittävä investointi, ja esimerkki siitä, että yhtiö siirtyy merituulivoiman kehityksen kärkeen Ahvenanmaan vesillä. 

- Olemme ensimmäinen toimija, joka tekee tällaisen perusteellisen teknisen analyysin Ahvenanmaan alueen merenpohjasta. Kustannukset ovat korkeat, mutta sijoitus on tarpeen tulevaa kattavaa ympäristövaikutusten arviointia (YVA) varten, kertoo Ilmatar Offshoren aluejohtaja Anna Häger.

Arctia on merenmittauksen asiantuntija, joka käyttää useita eri tutkimusmenetelmiä: monikeilausta, viistokaikuluotausta, matalataajuusluotausta ja Boomer-luotausta.

Tutkimukset tuottavat korkealaatuisia kuvia merenpohjasta ja tietoa pohjakerrostumista ja peruskalliosta sekä koko pohjan olosuhteista.