Inkoon terminaaliin LNG-lasti Yhdysvalloista

Inkoon terminaaliin LNG-lasti Yhdysvalloista

23.10.2023

Suomen ja Baltian suurin yksityinen energiayhtiö Elenger toimittaa marraskuun toisella puoliskolla Inkoon terminaaliin LNG-lastin Yhdysvalloista.

- Markkinat selviävät Balticconnectorin tilanteesta, ja Suomen kulutusvolyymit on mahdollista kattaa Inkoon terminaalilla. Amerikassa ja Euroopassa on saatavissa riittävästi kaasua ja tankkereita, samoin lisärahtia voidaan tilata melko nopeasti. Inkoon terminaalilla on jo aikaisempaa kokemusta toimimisesta jatkuvan kaasun kysynnän varalta, Elenger Suomen toimitusjohtaja Pasi Näkki kertoo.

Gasgrid on ilmoittanut Balticconnectorin mahdollisesta uudelleenkäynnistämisen ajasta. Inkoon terminaali on vahvistamassa kapasiteetin varaussäännöt talveksi. 

Elenger on kolminkertaistanut LNG-toimituksensa vuonna 2023. Viime vuoden viiden laivalastin sijaan yhtiö tuo tänä vuonna jo 17. LNG-laivalastinsa.

Maakaasu saapui aiemmin Suomen ja Baltian alueille pääosin Venäjältä tulevia putkia pitkin. Tämä toimitussuunta on ollut suljettuna lähes puolitoista vuotta ja täysimittainen käännös länteen on tapahtunut. Maakaasu tuodaan nyt nestemäisessä muodossa Suomen Inkoon ja Liettuan Klaipedan terminaaleihin, joissa se kaasutetaan uudelleen ja syötetään kaasuputkeen. Elengerin tuomilla LNG-tarvikkeilla on alkuperätodistukset ja kaasu tulee pääosin Yhdysvalloista ja Norjasta.

Viidellä markkina-alueella – Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa – toimiva Elenger kasvoi viime vuonna Suomen ja Baltian alueen suurimmaksi yksityiseksi energiayhtiöksi. Konserni tarjoaa asiakkailleen maakaasua putkikaasuna, paineistettuna maakaasuna (CNG) ja nesteytettynä maakaasuna (LNG) ja operoi Viron ja Latvian suurinta kaasuverkkoa. Elenger-konserni harjoittaa aktiivisesti kansainvälistä energiakauppaa ja kehittää uusiutuvan energian portfoliota aurinkoenergian ja biometaanin tuotannon ja myynnin muodossa. Viron kotimarkkinoilla Elengerin nimi on Eesti Gaas.

Kuva Gasgrid Finland Oy