Jo yli 1,2 miljoonan henkilön verokortti siirtyy automaattisesti työnantajalle

8.9.2022

Verohallinnon verokorttirajapinnasta hyötyvien määrä on yli kaksinkertaistunut viime syksystä. Tavoitteena on, että lähivuosina verokorttien lähettely on historiaa kaikkien kohdalla.

Jo lähes 85 000 työnantajaa hyödyntää ohjelmistorajapintaa, jonka avulla verokortti siirtyy suoraan Verohallinnon järjestelmästä maksajalle. 

Tällaisella työnantajalla työskentelevän henkilön ei siis tarvitse itse toimittaa uutta verokorttia työpaikan palkanlaskentaan. Kaikkiaan rajapinnan kautta kulkevat jo yli 1,2 miljoonan henkilön verokortit.  

- Verokorttirajapinta säästää palkkahallinnossa aikaa ja rahaa, kun verokortteja ei tarvitse hallinnoida. Ja kun tieto veroprosentista siirtyy automaattisesti työnantajalle, työntekijälle riittää, että hän pitää veroprosenttinsa ajan tasalla OmaVerossa, sanoo ICT-asiantuntija Mika Hyyrynen Verohallinnosta. 

Verokorttirajapinnasta hyötyvien palkansaajien määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuoden syyskuusta. Määrä on kasvanut tasaisesti, kun ohjelmistotalot ovat tehneet tarvittavia muutoksia taloushallinto-ohjelmistoihin.  

Valtaosa rajapintaa hyödyntävistä maksajista on työnantajia. Lisäksi esimerkiksi useat kevytyrittäjäpalvelut ja pientyönantajien Palkka.fi hyödyntävät verokorttirajapintaa.   

- Tavoitteemme on, että lähivuosina paperisen tai sähköisen verokortin lähettämisestä tulee historiaa jokaisen suomalaisen kohdalla, Hyyrynen sanoo. 

Jotta työnantaja saa verokorttirajapinnan käyttöön, organisaation taloushallinto-ohjelmistoon pitää tehdä muutoksia. Jos organisaatiolla on käytössä ulkoisen palvelutarjoajan ohjelmisto, ohjelmiston toimittajalta kannattaa kysyä mahdollisuutta hyödyntää rajapintaa. 

Jos taas organisaatio tekee muutokset omana ohjelmistokehityksenään, Verohallinnolta saa kehittämiseen apua ja ohjeistusta. 

Rajapinnan käyttöönotto aiheuttaa jonkin verran kustannuksia, joiden suuruus riippuu organisaation ja ohjelmistotoimittajan välisestä sopimuksesta. Verohallinnon rajapinnan hyödyntäminen ei itsessään maksa mitään. 

Ensi vuonna rajapinta kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen 

Verohallinnolla on tällä hetkellä 35 erilaista reaaliaikaista ohjelmistorajapintaa, joiden avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti eri toimijoiden järjestelmien välillä. Loppuvuoden aikana määrä kaksinkertaistuu.  

Ensi vuoden alussa avataan esimerkiksi rajapinta, jonka avulla kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykset Verohallinnolle asiakkaan puolesta.  

- Tämä on iso helpotus esimerkiksi ikääntyneille, jotka hyödyntävät paljon kotitalousvähennystä. Kun vähennykset ilmoitetaan rajapintaa pitkin, asiakkaan ei tarvitse kuin tarkistaa esitäytetyltä veroilmoitukselta, että tiedot ovat oikein, Hyyrynen sanoo.