Jumisko vesivoimalaitoksen peruskunnostus valmistui

6.9.2021

Kemijärvellä sijaitsevan Jumiskon vesivoimalaitos on otettu peruskunnostuksen jälkeen jälleen käyttöön. Peruskunnostuksen ansiosta voimalaitoksen säätömahdollisuudet ja energiatehokkuus paranevat.

Jumiskon vesivoimalaitos tuottaa jälleen sähköä. Peruskunnostuksessa voimalaitoksen alkuperäinen turbiini sekä käyttöikänsä päähän tulleet sähkö- ja automaatiojärjestelmät vaihdettiin uusiin ja generaattori huollettiin.

Modernisoinnin ansiosta voimalaitos kykenee tuottamaan sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeää säätösähköä entistä joustavammin.

- Peruskunnostustyöt etenivät poikkeusoloista huolimatta ja voimalaitos kytkettiin takaisin valtakunnan verkkoon elokuun puolessavälissä. Töiden suunnittelu ja toteutus korona-aikana oli haastavaa ja vaati normaalia enemmän ennakkosuunnittelua ja varautumista. Kiinnitimme erityistä huomiota työmaan terveysturvallisuuteen ja noudatimme hyvin huolellisia turvatoimia, PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Juha Kähkölä sanoo.

Voimalaitoksen laitteistojen modernisointi ei muuttanut voimalaitoksen toimintaperiaatetta tai läpi virtaavan veden määrää. Kallion sisällä sijaitsevaan voimalaitokseen vesi johdetaan järviä, kanavia ja tunnelia pitkin. 

Jumiskon vesivoimalaitos

  • Valmistumisvuosi 1954, peruskunnostukset 1982 ja 2021
  • Kalliovoimalaitos
  • 1 Francis-turbiini, toimittaja ČKD Blansko Holding, a.s.
  • Sähkö- ja automaatiojärjestelmät Insta Automation Oy
  • Putouskorkeus 96 m
  • Rakennusvirtaama 36 m3/s, keskivirtaama 14 m3/s
  • Teho ennen peruskunnostusta 25,8 MW, tehon lisäys peruskunnostuksessa 2,0 MW

Yksi Suomen sähköjärjestelmän tasapainoa ylläpitävistä voimalaitoksista joustavasti säädettävällä sähköntuotannollaan.