Kajave nostaa sähkön

3.8.2023

Voimakas inflaatio on kasvattanut Loiste-yhtiöihin kuuluvan Kajaven liiketoiminnan kustannuksia huomattavasti. Kajavella on sähköverkkoa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yhtiö on tehostanut toimintaansa ja hillinnyt kustannusten nousua, mutta joutuu korottamaan sähkön siirtohintoja 1.8.2023 alkaen.

Kajaven investointi-, ylläpito- ja käyttökustannukset ovat nousseet sitkeän inflaation takia. Kustannusnousun takia Kajave korottaa sähkön siirtohintoja 5,9 prosenttia. Sähkönsiirtolaskuun sisältyvät sähkö- ja arvonlisävero pysyvät ennallaan, jolloin korotuksen vaikutus asiakkaille on keskimäärin 4,8 prosenttia. Edellisen kerran yhtiö nosti hintoja vuonna 2020.

Kerrostaloasunnossa, jossa sähkön vuosikulutus on 1 500 kilowattituntia, sähkönsiirtolasku kallistuu keskimäärin 1,78 euroa kuukaudessa. Rivi- tai omakotitalossa, jossa vuosikulutus on 5 000 kilowattituntia, korotus on 3,47 euroa kuukaudessa. Omakotitalossa, jossa vuosikulutus on 19 000 kilowattituntia, korotus on 6,38 euroa kuukaudessa.

- Sähköverkon rakentamiskustannukset ovat nousseet merkittävästi materiaalien, kuten komponenttien, kallistuessa. Lisäksi voimakas korkotason nousu vaikuttaa investointien rahoituskustannuksiin. Olemme tehostaneet toimintaamme ja pyrkineet kaikin tavoin hillitsemään kustannusten nousua. Nyt joudumme kuitenkin nostamaan hintojamme. Keskimääräinen hintojen korotus on alle inflaatiotason ja korvaa vain osan liiketoimintamme kustannusten noususta, Kajaven toimitusjohtaja Timo Jutila sanoo.

Jutilan mukaan Kajaven verkkoalue on laaja, harvaan asuttu ja siirtoyhteydet ovat pitkiä. 

Kajaven sähköverkko asiakasta kohden on yli kaksi kertaa pidempi kuin Suomessa keskimäärin, mikä tarkoittaa muuta maata kalliimpaa asiakaskohtaista sähkön siirtokustannusta. Kajaven sähköverkon kokonaispituus on 13 800 kilometriä.

  • Sähköverkon piirissä on noin 75 000 asukasta, käyttöpaikkoja on lähes 59 000.
  • Verkon pituus on noin 13 800 kilometriä.
  • Kajave uusii verkkoa vuosittain keskimäärin 300 kilometriä kaapeloimalla tai siirtämällä ilmajohtoja teiden varsille.
  • Verkosta on 35,5 % kaapeloitu maan sisään säältä suojaan. Kajaven tavoitteena on, että vuoteen 2036 mennessä noin puolet verkosta on maakaapeloitu.