Kampanjalla yli 100 junioria ohjelmistoalalle

24.9.2021

Talous käy kuumana ja ohjelmistoyritysten tilauskirjat paukkuvat. Ohjelmistoalan senioriosaajista on huutava pula, kun taas junioreiden voi olla vaikea löytää töitä. 

- Fakta kuitenkin on, että ”ilman junioreja ei tule senioreja”, toteaa mittavan kampanjan junioriosaajien palkkaamiseksi käynnistäneen Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha

Miltei koko yhteiskuntaa vaivaava pula osaajista on pahimmillaan ohjelmistoalalla. Yli 10 000 osaajaa saisi työpaikan heti, mutta heitä ei ole. Tilanne on nurinkurinen.

Roiha painottaa, että vahva nousukausi antaa yrityksille kaikki eväät juniorien rekrytointiin.

- Nyt on aika kasvattaa tulevia senioriosaajia, uutta osaajapoolia firmaan. Vain senioriosaajista kilpailu on aivan liian lyhytnäköistä peliä, Roiha sanoo.

Joensuussa, Helsingissä ja Singaporessa operoiva Nolwenture on malliesimerkki edistyksellisestä ohjelmistoyrityksestä, joka on onnistuneesti satsannut junioreihin. Nolwenturen perustaja ja COO Antti Vikman pitää junioreiden palkkaamista välttämättömyytenä, johon on panostettava – ja joka maksaa itsensä takaisin. Vikman lähettää muille yrityksille lämpimät rekrykannustukset.

- Juniorit kasvavat kiinni juuri teidän firmaanne. Juniorit voivat olla jopa senioreita parempi resurssi kehittämään juuri teidän firmaanne ja juuri teidän toimintatapojanne – perustyön lisäksi voi tulla yllättäviä hyötyjä. Kun Nolwenturessa saamme juniorit itse koulutettua, olemme jatkuvasti ajan hermolla, sanoo Vikman.

Asenne on aina Vikmanin mukaan tärkeämpi kuin se mitä osaa. 

- Osaaminen vanhenee nopeasti. Maailma muuttuu niin järjettömän nopeasti, että myös vanhan pois oppiminen on tärkeää, ei vain uuden oppiminen. Senioreiden pitäisi uskaltaa myös oppia junioreilta: junioreiden palo ja halu oppia voi viedä jopa senioreiden ohi.

Ohjelmisto- ja e-business ry aikoo auttaa ainakin 100 juniorikoodaria työuraan kiinni pikavauhtia.