Kännykkäpeli ja tekoäly osaksi sähköverkon kunnossapitoa

10.5.2021

Nyt ei tarvitse olla insinööri osallistuakseen pitämään huolta sähkön saannin sujuvuudesta. Maksuton EleniaGO-kännykkäpeli kannustaa ulkoliikunnan yhteydessä napsimaan kuvia sähköverkon pömpeleistä. Kuvia ottamalla ansaitsee palkintoja, vaikkapa puun istutuksen ilmastotekona. EleaniaGO on ladattavissa nyt Google Playstä ja App Storesta.

- Idea pelistä syntyi aktiivisten asiakkaidemme esimerkistä heidän ilmoittaessaan meille verkkopömpeleiden vaurioista. Nyt EleniaGO yhdistää mukavan ulkoliikunnan, kännykkäpelin ja tekoälyn osaksi sähköverkon kunnossapitoa. Kiitos huolta pitävien asiakkaittemme, sanoo Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki.  

Salomäki kokosi idean ympärille tiimin Elenian omista sekä mobiilisovellusyritys SuperAppin asiantuntijoista. Tiimi irrotteli ajatustenlennolla, yhdisti pilvi- ja tekoälyteknologiaa sekä sähköverkon karttatietoja ja paketoi pohdinnat ratkaisuksi, kaikkien pelattavaksi kännykkäpeliksi.

Kuvia ottamalla ja haasteita suorittamalla pelaaja ansaitsee pisteitä, joilla voi lunastaa palkintoja tai pisteet voi lahjoittaa ilmastotyöhön. Lahjoitetuilla pisteillä Elenia istuttaa puuntaimia verkkouudistusten yhteydessä ilmajohtoverkon alta vapautuville maille. Taimien istutus työllistää paikallisia nuoria 4H:n Taimiteko-hankkeessa.

Elenialla on sähköverkkoa yli 75 500 kilometriä viidessä maakunnassa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla noin sadassa kunnassa. Peli on kaikkien pelattavissa Elenian verkkoalueella.

- Verkossamme toimii yli 25 000 pylväs- ja puistomuuntamoa ja lähes 60 000 jakokaappia. Se on valtava määrä. Näiden säännöllinen tarkastuskierto vie vuosia. Eri syistä muuntamot ja jakokaapit voivat saada vaurioita. Lumituiskussa lumiaura voi tönätä jakokaappia, aurinko rapistaa muuntamoiden maalia ja merkintöjä tai routa kallistaa jakokaappeja. Nämä vauriot ovat pelissä leikkisästi tihulaisten aiheuttamia, Salomäki kertoo.

Pelissä Matti Megawatin, Milli Ampeerin ja Aimo Voltin opastuksella ulkonaliikkujat voivat kuvia ottamalla auttaa meitä pitämään huolta näistä tärkeistä laitteista. 

Pelissä otetut valokuvat tallentuvat Elenian tietokantaan, josta kuvatunnistuksen tekoälyä hyödyntämällä niitä voidaan analysoida.

Pelaajan on rekisteröityessään tutustuttava turvallisuusohjeisiin liikkumisesta sähköverkon läheisyydessä. EleniaGO on pelattavissa Elenian verkkoalueella https://www.elenia.fi/elenia-yrityksena/verkkoalue. Pelin voi ladata Play kaupasta tai App storesta.

Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki pelaa pyörälenkillään uutta kännykkäpeliä EleniaGO:ta, jossa pisteitä keräämällä voi valita palkinnoksi vaikkapa ilmastoteon, puun istutuksen.