Kauppa lämmittää yläkerran asuntoja

13.9.2021

Helsingin Pohjois-Pasilassa uudella Postipuiston alueella, avataan Alepa, jonka toiminnasta syntyneestä ylimääräisestä lämpöenergiasta hyötyy sekä kauppa että sitä ympäröivä asuintalo. Ylijäämälämmön kierrätys on paitsi ympäristöteko, se myös pienentää asukkaiden ja Alepan kiinteistönhoitokustannuksia.

Uusi Postipuiston Alepa sijaitsee vastavalmistuneen, yli sata huoneistoa kattavan, asuintalon kivijalassa. Myymälän pyörittämisestä syntyvä hukkalämpö ohjataan ulkoilman sijasta kiinteistön lämmitykseen ja kesäisin maalämpökaivoihin, jotka toimivat koko kiinteistön energiapankkina.

Energiaratkaisu on Alepan, energiayhtiö Helenin ja kiinteistön rakennuttaneen Ilmarisen yhteishanke, jossa uusi kiinteistö lämpenee ja viilenee hiilineutraalisti. Kiinteistössä hyödynnetään maalämpöä, jäteveden hukkalämpöä sekä rakennuksen kivijalassa sijaitsevan Alepan kylmälaitteista syntyvää lauhdelämpöä.

Myymälöiden energiatehokkuutta on kuluneen reilun kymmenen vuoden ajan tehostettu mm. kylmälaitteistojen ja kiinteistöjärjestelmien kehittämisellä, lisäämällä ovia kylmäkalusteisiin ja valaistusratkaisuilla. Kerrostalokiinteistöjen kivijalassa sijaitsevien Alepoiden lämmöntalteenotto on tähän mennessä ollut vielä vaatimatonta. HOK-Elannossa on kuitenkin haettu ratkaisuja näissä myymälöissä syntyvän ylimääräisen hukkalämmön hyödyntämiseksi jo pitkään.

Alepa Munkkiniemen Puistotiellä on kokemusta siitä, kuinka taloyhtiö hyödyntää kivijalassa toimivan myymälän hukkalämmön. Taloyhtiö vaihtoi energiaremontissa kaukolämmön maalämpöön, mutta se ei olisi pelkästään riittänyt kiinteistön lämmittämiseen.

Nyt kivijalassa sijaitsevan Alepa-myymälän lauhdelämpö ohjataan kiinteistön lämmitysjärjestelmään. Ratkaisu pienentää taloyhtiön lämmityskustannuksia, tehostaa myymälän kylmäjärjestelmän toimintaa ja vähentää myymälän sähkönkulutusta.

Vantaalla HOK-Elanto rakentaa paraikaa uutta nollapäästöistä Alepa Backasta. Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen täysin päästötön myymälärakennus, jonka lämmityksessä käytetään maalämpöakkuihin varastoitavaa myymälän tuottamaa lauhdelämpöä. Nollapäästöisen myymälän mahdollistavat lauhdelämmön lisäksi uusiutuvan sähkön käyttö, hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävä kylmälaitos.