Kaupunkipyöräpalvelu laajenee lähes koko Helsinkiin

18.1.2021

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan tammikuun alussa kaupunkipyöräpalvelun laajentamista koskevan hankintapäätöksen. Laajennuksen myötä palvelu kattaa lähes koko Helsingin alueen.

Tulevana kautena kaupunkipyöräpalvelu kattaa koko Helsingin lukuun ottamatta Kehä III:n ulkopuolelle jääviä alueita (Östersundom ja Ala-Tikkurila). Helsinkiin saadaan 105 uutta asemaa ja 1050 uutta pyörää, joilla täydennetään myös olemassa olevaa palvelualuetta. Asemien tarkkoja sijainteja suunnitellaan parhaillaan.

- Laajennusalueen pyöräasemia asennetaan tulevan kaupunkipyöräkauden alkupuolella vaiheittain ja uusia asemia otetaan käyttöön sitä mukaa, kun niitä saadaan paikalleen, kertoo HKL:n projektipäällikkö Samuli Mäkinen.

Palvelualueen laajentamisen vuoksi koko kauden käyttömaksu nousee viidellä eurolla. Uusi kausimaksu on 35 euroa. Muut hinnat pysyvät ennallaan. Korotuksella katetaan palvelun kustannuksia, jotka ovat tämän ja edellisen laajennuksen myötä nousseet merkittävästi. Tällä mallilla käyttömaksuilla ja kaupungin tuella katettu osuus on muiden joukkoliikennepalveluiden tapaan tasapainossa.

Kaupunkipyörien suosio, systeemin toimivuus ja kaupunkilaisten aktiivisuus ovat mahdollistaneet palvelun jatkuvan kehittämisen. Muutoksia kauden pituuteen tai asemien määrään ei kuitenkaan tehdä ennen vuotta 2025, jolloin nykyinen sopimuskausi päättyy. Nykyisten asemien paikkoihin voidaan kuitenkin tehdä muutoksia. Kaupunkilaisten toiveita tulevan laajennuksen asemapaikoista kyseltiin 2020 elo-syyskuussa.

Kuva HKL / Tom Toikka