Käyttäjäänsä neuvova älylaite voitti Suunnittele sammutin -kilpailun

Käyttäjäänsä neuvova älylaite voitti Suunnittele sammutin -kilpailun

1.12.2023

Kotitalouksien sammuttimia määräävät säädökset ovat muuttumassa. Paloturvallisuusviikon kampanja julisti syksyllä Suunnittele sammutin -kilpailun, jonka muotoilun opiskelijoiden sarjan voitti Savonia ammattikorkeakoulussa opiskeleva Sami Romppainen. Hän yhdisti sammuttimeen perinteisten toimintojen lisäksi älyominaisuuksia.

Käsisammutin on tehokas väline tulipalossa. Sammuttimien ulkonäköä on tähän asti säädelty voimakkaasti, mutta säädösehdotuksessa vapautettaisiin kotitalouksien sammuttimien väri. Muutoksella halutaan madaltaa sammuttimen hankintakynnystä.

Paloturvallisuusviikko päätti haastaa suomalaiset teollisen muotoilun opiskelijat suunnittelemaan kotitalouksille sammuttimia, jotka ovat moderneja ja sopivat sisustukseenkin.

- Paloturvallisuutta ajatellen kodeissa voisi olla nykyistä enemmän sammuttimia. Toivommekin pelastusalalla, että säädösten muuttuessa markkinoille saataisiin tuotteita, jotka houkuttelisivat ihmisiä parantamaan kotinsa paloturvallisuutta, sanoo Paloturvallisuusviikon ohjausryhmän puheenjohtaja ja vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Kilpailuun tuli 28 sammutinehdotusta. Näistä kilpailun juryn mielestä parhaimmaksi osoittautui Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevan Sami Romppaisen työ Salus. Juryn mukaan Salus on nykyaikaiseen älykotiin sopiva, innovatiivinen tuote. Se yhdistää häkä- ja palovaroittimen ja ohjeistaa käyttäjää. Mahdollisuus vaihtaa sammuttimen värimaailmaa tekee siitä erilaisiin sisutuksiin sopivan.

Toiseksi kilpailussa tuli Metropolia ammattikorkeakoulun Pinja Hietalan työ Kuosi, ja kolmanneksi sijoittui Saimi Hyytiäinen Savonia ammattikorkeakoulusta työllään Pluvia.