Kesän ensimmäiset helteet tulossa: Pidä helle poissa sisätiloista

5.6.2019

Kesän ensimmäiset helteet ovat saapumassa Suomeen. Nyt kannattaa opetella Motivan fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi.

Mikäli huonetilojen jäähdyttämiselle on tarvetta, on laitteen valintaan ja energiatehokkaaseen käyttöön omat niksinsä. Käyttökustannukset yllättävät, jos viisaan viilennyksen taito ei ole tallella.

Suojaa kotisi helteellä energiataloudellisesti

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvitse lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona sekä välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

Toimi näin:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.

  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
  • Valitse energiatehokas ilmastointilaite.

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite

Helteiden jatkuessa sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankintaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Vertaile energiamerkin tietoja ja valitse huolellisesti. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen.

Toimi näin:

  • Mieti käyttötarkoitus ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia.
  • Tarkista laitteen energialuokka (A–G) ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
  • Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.
  • Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa.

Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästää, kun käyttää laitteita järkevästi.

Toimi näin:

  • Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.

  • Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
  • Huonekohtaiset laitteet: Rajaa viilennettävä alue tilaan, jossa korkeasta huonelämpötilasta on eniten haittaa, kuten makuuhuoneeseen.
  • Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

Lisätietoja: www.motiva.fi/kesa