Kiristysohjelmien maksut nousivat uusiin ennätyksiin

28.3.2022

Tietoturvayhtiö Palo Alto Networksin julkaiseman raportin mukaan kiristysohjelmien maksut saavuttivat uusia ennätyksiä vuonna 2021. Tapausten keskimääräinen lunnaspyyntö nousi 144 prosenttia kahteen miljoonaan euroon. Keskimääräinen lunnasmaksu nousi puolestaan 78 prosenttia noin 492 000 euroon.

- Vuonna 2021 kiristysohjelmahyökkäykset häiritsivät jokapäiväistä toimintaa, kuten kaikkea päivittäistavaroiden ja bensiinin ostamisesta hätätilanteessa hätänumeroon soittamisesta sairaanhoitoon, sanoo Palo Alton Unit 42:n apulaisjohtaja Jen Miller-Osborn.

Conti-haittaohjelmaryhmä oli vastuussa suurimmasta osasta tapauksista. Sen osuus oli yli viidenneksen Unit 42:n konsulttien käsittelemistä tapauksista vuonna 2021. REvil (tunnetaan myös nimellä Sodinokibi) oli toisella sijalla 7,1 prosentin osuudella. Sitä seurasivat Hello Kitty ja Phobos molemmat 4,8 prosentin osuuksilla. Conti julkaisi kaikista ryhmistä eniten eli 511 organisaation nimet vuotosivustollaan.

Palo Alton analyysin mukaan vuonna 2021 vuotosivustoille julkaistujen uhrien määrä nousi 85 prosenttia 2 566 organisaatioon. Noin 60 prosenttia vuotosivustojen uhreista oli Amerikassa, 31 prosenttia Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa ja 9 prosenttia Aasian ja Tyynenmeren alueella. Eniten kärsineet toimialat olivat ammatti- ja lakipalvelut, rakentaminen, tukku- ja vähittäiskauppa, terveydenhuolto ja valmistus.