Kittilän kaivoksen ensimmäinen 5G-puhelu maan alta

14.6.2022

Yksi ensimmäisistä ja laajimmista 5G-privaattiverkkohankkeista etenee Kittilässä. Telian itsenäinen 5G-verkko auttaa uudenlaisen kaivosteknologian hyödyntämisessä ja parantaa työturvallisuutta ja toimintavarmuutta.

Agnico Eagle Finland Oy rakentaa parhaillaan Telian, Digitan ja Nokian kanssa 5G-verkkoa Kittilän kaivokselle. Se on ensimmäinen maanalaiseen kaivosympäristöön rakennettava 5G-verkko ja ensimmäisiä laajamittaisia esimerkkejä uudesta 5G-tekniikasta tuotantokäytössä. Rakennettava verkko toimii sekä maan päällä että maanalaisessa kaivoksessa.

Huhtikuussa Kittilän kaivoksella elettiin jännittäviä hetkiä, kun projektissa saavutettiin tärkeä virstanpylväs: ensimmäinen 5G-videopuhelu soitettiin maan alta kilometrin syvyydestä maan päälle. 

- Videopuhelun kuva oli kirkas ja selkeä, ja kaikki toimi juuri niin kuin pitikin, sanoo projektipäällikkö Mikko Vänskä Kittilän kaivokselta.

- Tämä oli jännittävä hetki, sillä tässä laajuudessa 5G-verkkoa ei ole aiemmin toteutettu kaivosympäristöön. 5G-verkko parantaa yhteyksiä niin maan päällä kuin kaivoksessakin, ja sen avulla Kittilän kaivoksen toimintojen digitalisointi ja automatisointi voivat jatkua entistä tehokkaammin. Nykyaikaisen teknologian avulla voimme parantaa edelleen työturvallisuutta ja toimintavarmuutta, sanoo Kittilän kaivoksen johtaja Tommi Kankkunen. ”

Katso video Kittilän kaivoksen 5G-projektista ja ensimmäisestä puhelusta