Kodin sähköistystä halutaan parantaa

6.4.2021

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorin mukaan kuluttajilla oli helmikuussa asunnon ostosuunnitelmia enemmän kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa. Moni harkitsi myös kotinsa peruskorjaamista seuraavan vuoden aikana.

Myös kodin sähköistyksen tasoa halutaan kohottaa. Löydä sähkömies -palvelun teettämä verkkokysely antaa kuvan, millaisia sähköistysratkaisuja nyt halutaan ja mitkä asiat kaipaavat korjausta. Viikoilla 6 ja 7 toteutettuun kyselyyn vastasi 493 Rakentaja.fi- ja Puutarha.net -verkkosivustojen kävijää.

Niin uusrakentajan kuin peruskorjaajankin suurin kiinnostus kohdistui selkeästi aurinkopaneeleihin oman sähkön tuottamiseksi. Sen valitsi kolmen tärkeimmän joukkoon 25 % vastaajista.

Aurinkosähkön tuottaminen on jatkossa entistäkin kannattavampaa, sillä valtioneuvosto hyväksyi asetuksen tuntinetotuksesta ja hyvityslaskennasta. Muutokset tulevat voimaan viimeistään vuoden 2023 alussa, mutta asetuksen tuomiin uusiin etuihin voi päästä kiinni jo tätä aiemmin, omasta sähköverkkoyhtiöstä riippuen.

Seuraaville sijoille kiinnostuksen tasossa pääsivät varsin tasaisina pihan kulkureittien ja julkisivun valaistus (13 %) sekä kosteus- ja vuotovahdit vesivahinkojen välttämiseksi (11 %). Nämä edustavat omilla tavoillaan sähköistyksen tuomaa turvallisuutta, jota suomalaiset kuluttajatutkimusten mukaan asumisessa arvostavat.

Nykyisen kodin sähköistyksessä suurimmat puutteet koettiin pistorasioiden ja valopisteiden määrässä ja paikoissa. Näissä olevat viat kuten tummuminen ja särinä ovat nekin herättäneet epäilyksiä.

Huolestuttavaa sähköturvallisuuden kannalta ovat vastaajien mielestä maallikon tekemät asennukset ja sulakkeiden palaminen. Näissä tapauksissa on suositeltavaa pyytää kotiin sähköurakoitsija tekemään sähköistyksen kuntokartoitus.

Sähköistyksen kuntokartoitus on helppo tapa saada tieto kiinteistön tai huoneiston kiinteiden sähköasennusten tilasta. Sen tekee oikeudet omaava sähköurakoitsija tietyn mallin mukaan yhdellä käynnillä. Näin selviää, onko kodin sähköistyksessä vaaraa aiheuttavia vikoja tai puutteita. Samalla häneltä voi saada uusia ideoita sähköistyksen tason parantamiseksi.

Sähköistyksen kunto on hyvä tarkistuttaa ammattilaisen tekemällä kuntokartoituksella. (Kuva Anne Yrjänä)