Kolmannes suomalaisista pitää kyberhyökkäyksiä isona yhteiskunnallisena uhkana

4.12.2023

Telia selvitti marraskuussa suomalaisten ajatuksia kansallisen turvallisuuden ja henkilökohtaisen digiturvallisuuden tasosta. Kyberhyökkäykset nousivat uhkakuvien kärkipäähän. Yli puolet suomalaisista ajattelee, että kyberhyökkäyksiin tai -vakoiluun ei ole Suomessa varauduttu riittävästi. Tietoliikenneverkkojen kotimaisuus on nyt suomalaisille merkittävästi tärkeämpää kuin vuosi sitten.

”Viimeaikaiset tapahtumat alleviivaavat varautumisen tärkeyttä. Olemme nostaneet varautumistasoamme ja turvallisuusuhkien valvontaamme Venäjän hyökkäyssodan, hybridioperaatioiden ja tietoliikennekaapelien katkomisen seurauksena. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat elintärkeitä koko yhteiskunnalle”, Telian turvallisuusjohtaja Kalle Kaasalainen korostaa.

Suomalaiset ovat Telian tuoreen tietoturvatutkimuksen perusteella samaa mieltä Kaasalaisen kanssa. Peräti 64 prosenttia vastaajista pitää tietoliikenneverkkoja erittäin tärkeänä osana digiturvallista yhteiskuntaa. Lähes kaikki vastaajat pitävät tietoliikenneverkkoja erittäin tai melko tärkeänä osana digiturvallista yhteiskuntaa. 

”Tuoreet tapahtumat itärajalla osoittavat, että uhka on todellinen niin fyysisessä kuin digitaalisessa maailmassa. Suomalaiset pitävät suurimpana digiturvallisuutta uhkaavana tekijänä kyberhyökkäyksiä, joilla voidaan vahingoittaa yhteiskunnan keskeisiä toimintoja”, Kaasalainen tiivistää.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet suomalaiset arvostamaan kotimaisia yhteyksiä huomattavasti aiempaa enemmän. Lähes puolet vastaajista pitää verkkoteknologian kotimaisuutta nyt tärkeämpänä kuin vuosi sitten. Peräti 90 prosenttia suomalaisista pitää ylipäätään tietoliikenneverkon kotimaisuutta tärkeänä asiana.

Nettiturvallisuus tärkeää kaikille suomalaisille

”Epävarma maailmantilanne näkyy nyt monella tavalla meidänkin toiminnassamme. Esimerkiksi Suojelupoliisin varoitus siitä, että päivittämättömät kotireitittimet uhkaavat kansallista turvallisuutta, sai asiakkaamme sankoin joukoin kyselemään meiltä omien digilaitteidensa alkuperästä ja turvallisuudesta,” Kaasalainen kertoo.

Puhelin- ja nettiyhteyksien turvallisuus onkin tärkeää käytännössä kaikille suomalaisille. Digiturvallisuutta uhkaavien asioiden kärkeen suomalaiset nostavat kyberhyökkäysten lisäksi lasten ja nuorten kiusaamisen netissä, identiteettivarkaudet, pankkihuijaukset ja valeuutiset.

Telian laajan tietoturvatutkimuksen toteutti marraskuun alkupuolella markkinointidata- ja analytiikkayritys Kantar Finland Oy. Tutkimukseen vastasi 1139 suomalaista.