Korjausrakentaminen pitää pintansa

28.3.2022

Talotekniikka-alan suhdannekyselyn aikana maailma muuttui kertaheitolla Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tilanne ei vielä ehtinyt heijastumaan vastauksiin. Uudisrakentamisen arvioidaan kuitenkin hiipuvan hieman, korjausrakentaminen pysyy pinnalla. Suuria kysymysmerkkejä ovat rakennusmateriaalien saatavuus sekä kustannusten nousun ennakointi tarjouksissa.

Korjausrakentaminen on kasvattanut eroa uudistuotantoon. Vastaajien liikevaihdosta keskimäärin 43 % tulee korjausrakentamisesta, 36 % uudisrakentamisesta ja 21 % huoltotoiminnasta,

Tilauskanta on syksystä 2021 tähän kevääseen laskenut neljänneksellä vastaajista, puolella pysynyt ennallaan ja neljäsosalla kasvanut. Täystyöllistävä tilauskanta on keskimäärin 5 kuukautta.

Arviot syksyä kohden ovat aavistuksen valoisampia, kun vähenemiseen uskoo reilu viidennes ja kasvuun puolestaan noin 29 % vastaajista.

- Sähkösuunnittelussa ollaan yleisesti ottaen optimistisempia, kun tilauskannan vähenemistä ei ole näköpiirissä vastaajista kenelläkään. sanoo Sähkösuunnittelijat NSS ry:n toimitusjohtaja Markku Säkö.

Tarjouspyyntöjen määrä on kasvussa. Etenkin yli 5 M€ liikevaihtoa tekevät yritykset ovat saaneet merkittävästi enemmän tarjouspyyntöjä kuin kolme kuukautta sitten.

Käytännössä talotekniikka-alalla on täystyöllisyys. Vastaajat arvioivat henkilöstön määrän hieman kasvavan syksyä 2022 kohden, tosin palkkaamisen esteeksi saattaa tulla edelleen paheneva osaavan työvoiman pula. Työntekijöiden saatavuuden osalta tilanne on heikko jopa 63 %:lla vastaajista ja hyvä vain alle 2 %:lla. Paremmalta ei näytä ammattitaitoisten toimihenkilöidenkään saatavuus, sillä reilusti yli puolet pitää tilannetta heikkona.

Liki kolmannes ennakoi kannattavuutensa heikkenevän vuoteen 2021 verrattuna ja 56 %:lla pysyvän entisellä tasolla. Kannattavuutensa paranemiseen uskoo 18 % vastaajista.

Yhäti pahenevalla työvoimapulalla on palkkoja nostava vaikutus; hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni ja toisaalta työvoimaa saatetaan joutua tuomaan kauempaakin kasvukeskuksiin.

- Korona jo vaikeutti materiaalituotantoa, eikä epävakaa maailmantilanne tuo varmasti helpotusta. Rakennusmateriaalien toimitusvaikeudet haastavat hankealoitukset ja hurja hintojen nousu nakertavat urakoitsijoidemme kannattavuutta. Nopeasti muuttuvan toimintaympäristön ennakointi tarjousvaiheessa onkin äärimmäisen haasteellista, toteaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

- Talotekniikka-alan suhdannekyselyn tulokset ovat maltilliset. Vaikka kysely tehtiin osittain aikana, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, sota ei näytä vielä tuoneen suurta epävarmuutta vastaajien arvioihin suomalaisen rakentamisen aktiivisuudesta. Avoimissa kommenteissa huoli näkyy ja uhkakuvat ovat selkeästi kasvussa, sanoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen.