Korona ei vapauta työturvallisuuskoulutuksesta

9.12.2020

Yritysten on huolehdittava työturvallisuuslain mukaisesta koulutuksesta, vaikka korona on estänyt paikan päällä tapahtuvat luokkahuonekoulutukset. Nyt Työturvallisuuskurssit siirtyvät kokonaan itseopiskeluna suoritettaviksi online-kursseiksi verkkoon. Kaikki uudet virallisesti sertifioidut suoritukset kirjataan kansalliseen pätevyysrekisteriin ja ovat ensimmäistä kertaa voimassa myös kansainvälisesti. Työturvallisuuspätevyys vanhenee jopa yli 200 000 henkilöllä vuodessa.

Työturvallisuuskurssien avulla varmistetaan työturvallisuus yritysten yhteisillä työpaikoilla. Yli miljoona suomalaista on saanut koulutuksen, jonka tavoitteena on vähentää työtapaturmien ja vaaratilanteiden määrää työpaikoilla. Enää ei esimerkiksi tehtaille ja rakennustyömaille pääse ilman työturvallisuuskoulutusta. Sama vaatimus koskee myös teollisuuden ja rakennusalan vierailijoita, kuten tavarantoimittajia tai vaikkapa kiinteistövälittäjiä. Laiminlyönnistä voi seurata sanktio ja vakuutuskorvauksen epääminen vahinkotilanteessa

Työantajilla on ollut tänä vuonna vaikeuksia hoitaa lakisääteiset työturvallisuuskoulutukset, sillä koronapandemia on estänyt paikan päällä tapahtuvat luokkahuonekoulutukset. Väliaikaisesti ongelmaa on pyritty ratkaisemaan verkon yli tapahtuvilla webinaareilla, mutta niiden osalta testien järjestäminen luotettavasti on koettu ongelmalliseksi.