Koronaviruksen pikatesti puhelimeen
6.4.2020
Oululaislähtöinen iSTOC on tuonut markkinoille pikatestejä, joilla esimerkiksi sormenpäästä otetusta verinäytteestä pystytään havaitsemaan elimistön muodostamat vasta-aineet erilaisille tartuntataudeille. Yritys on myös kehittänyt diagnostiikkajärjestelmän tulosten analysoimiseen.
iSTOCin kehittämää menetelmää ryhdytään soveltamaan koronaviruksen testaukseen. Pikatestin tulos luetaan älypuhelimella. Testi voidaan tarvittaessa toteuttaa ilman fyysistä kontaktia hoitohenkilökunnan ja testattavan välillä.
Jokainen testitulos kuvataan ja digitalisoidaan yrityksen kehittämällä helppokäyttöisellä mobiilisovelluksella. Tulos on välittömästi analysoitavissa.
Järjestelmä on ollut jo usean vuoden käytössä lähinnä kehittyvissä maissa, joissa on pystytty nopeasti testaamaan isosta ihmismäärästä muun muassa hepatiittia ja tuberkuloosia sekä HIV-tartuntoja. Testauksesta saatavilla tiedoilla terveysviranomaiset ovat pystyneet tehokkaasti estämään tautien leviämistä.
Nyt teknologiaa hyödynnetään koronaviruksen testaamisessa ja levinneisyyden kartoittamisessa. Edullisten pikatestien avulla voidaan todeta ja analysoida myös oireettomat tartunnat, jotka perinteisessä testaamisessa jäävät tilastojen ulkopuolelle.
- Vielä kaksi kuukautta sitten kysyntä ja tarve palvelullemme tuli lähinnä Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maista, joissa terveydenhuoltoa on vähäisempien resurssien vuoksi ollut pakko tehostaa uusilla ratkaisuilla. Nyt kun koronavirus on meidän omalla takapihalla, länsimaiden hallitukset ja terveysviranomaiset ovat heränneet tarpeeseen saada riittävästi tietoa koronaviruksen leviämisestä ja tartuntaketjuista, sanoo iSTOCin toimitusjohtaja Jarmo Järvenpää.
Vasta-ainetestauksella voidaan todeta akuutin taudin lisäksi myös jo sairastettu tauti sekä kattavasti kartoittaa tartuntojen määrää, tautien maantieteellistä leviämistä ja tartuntaketjuja.
Koska luotettava testitulos saadaan minuuteissa, voidaan henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaiset jatkotutkimukset ja hoito aloittaa välittömästi. Järjestelmä myös huomauttaa reaaliaikaisesti testauksen mahdollisista epäkohdista, kuten vanhentuneesta tai epäkelvosta pikatestistä. iSTOCin ratkaisun avulla tehostetaan testausprosessia ja tiedonkeruuta, ja sen avulla myös poistetaan inhimillisiä virheitä ja varmistetaan testauksen laatu.
iSTOCin kautta on toimitettu jo miljoona testipakkausta koronaviruksen testaukseen, ja diagnostiikkajärjestelmä on otettu käyttöön. iSTOC tarjoaa testauksia suorittavan hoitohenkilökunnan tueksi myös opastuksen mobiilisovelluksen käyttämiseen.
iSTOCin järjestelmä on ollut jo usean vuoden käytössä esimerkiksi Pakistanissa, joissa on pystytty nopeasti testaamaan isosta ihmismäärästä muun muassa hepatiittia ja tuberkuloosia sekä HIV-tartuntoja.
Uutiset
Sähköala valitsi seitsemännen kerran Vuoden sähköauton®
Energiamessut lunasti jälleen paikkansa energia-alan päätapahtumana
Kimmo Hallamaasta EuropeOnin puheenjohtaja
Robokuljetukset kiitävät Etelä-Pirkanmaalle
Ämmässuon mehiläiset tuottivat noin 300 kiloa hunajaa
Sam Holmberg aloittaa NEOTin toimitusjohtajana
Valoon valokuituyhteyksien kytkennät ovat alkaneet