Energiateollisuus: energiakriisi kääntänyt sähkön kulutuksen laskuun

14.10.2022

Kuluttajien sähkönkäyttö laskenut 13,5 % vuoden takaiseen verrattuna, sähkön tuonti lähes romahtanut

Kuluttajat ovat aloittaneet sähkön säästämisen elokuussa, ilmenee Energiateollisuus ry:n julkaisemista kuukausitilastoista. Elokuussa kaasun saatavuus Euroopassa heikkeni merkittävästi Venäjän toimien johdosta, ja sähkön hinta nousi korkeaksi. Syyskuussa sähkönkulutus oli samalla tasolla kuin kesäkuussa, jolloin on valoisaa ja lämmintä. Käytön vähenemä on merkittävä.  

- Kesällä alettiin puhua sähkön riittävyydestä ja sähkökatkoista, ja hinnat nousivat aivan uudelle tasolle. Elo- ja syyskuun kulutus on laskenut todella merkittävästi, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Keskikulutuksen vähentäminen on tehokkain ja paras tapa laskea sähkön hintaa. Yhä useampien kuluttajien siirtyminen pörssisähkön käyttäjiksi on lisännyt kysyntäjoustoa, mikä on hyvä asia myös sähköjärjestelmän kannalta. Nyt täytyy toivoa, että suuntaus jatkuu, ja sähkön hintaa saadaan laskettua jatkossa vielä enemmän, Leskelä jatkaa.  

Sähkön nettotuonti syyskuussa on laskenut jopa 69 % edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna, ilmenee tilastoista. Lukema on suurempi, kuin Venäjän keväällä päättyneen sähköntuonnin osuus. Tuonnin väheneminen on ollut mahdollista siksi, että kotimainen sähkön kysyntä on laskenut, ja samaan aikaan on saatu lisää kotimaista tuotantoa. Tuulivoimaa valmistuu jatkuvasti lisää, ja myös Olkiluoto 3 on aloittanut tuotantonsa.   

Teollisuuden sähkönkäyttö on laskenut 4,3 % vuoden 2021 syyskuuhun verrattuna. Noin prosenttiyksikkö laskusta johtuu Veitsiluodon paperitehtaan sulkemisesta viime syksynä, loppuosa johtuu teollisuuden tarpeesta tehostaa energiankäyttöä ja siten laskea tuotantokustannuksiaan. Teollisuus käyttää noin puolet maamme sähköstä, joten vähenemä on merkittävä. Sähkön kulutuksen kokonaisvähenemä edelliseen syyskuuhun verrattuna on 9,2 %.  

- Vähenemä on niin suuri, että sitä ei voi selittää lämpötiloilla tai suhdanteilla, Leskelä toteaa. - Syyn täytyy olla sähkön hintoihin ja riittävyyteen liittyvässä keskustelussa. Sähkönkäyttäjät ovat tehneet paljon vähentääkseen sähkönkäyttöä ja helpottaakseen sähkölaskujensa nousua. Toivottavasti suuntaus jatkuu, Leskelä sanoo.