Kuntolaitteessa kulutettu liike-energia siirtyy suoraan sähköverkkoon

5.6.2019

Vantaan Kivistössä toimiva liikunta- ja hyvinvointikeskus FitnessGym piirtää suuntaviivoja liikunta-alan ja koko hyvinvointiklusterin toimijoiden keskuudessa mahdollistamalla ensimmäisten joukossa koko Suomessa vihreiden arvojen ja ekologisuuden vaalimisen päivittäisen kuntoilun lomassa.

Pari viikkoa sitten saapuneet kauan odotetut uudet vihreät Sports Art Eco Power -kuntoilulaitteet keräävät talteen peräti 74 prosenttia liikkujan liikuntasuorituksen aikana tuottamasta liike-energiasta. Kerätty energia siirtyy suoraan kuntosalin omaan sähköverkkoon pienentämään yrityksen sähkönkulutusta.

FitnessGymin osakas ja perustajajäsen Esa Mustonen on todella innossaan mahdollisuudesta toimia edelläkävijänä vihreän liikunnan sektorilla.

- Vihreiden arvojen rooli jokapäiväisissä kulutustottumuksissamme on päivä päivältä suurempi. Sillä mitä syömme, millä autolla ajamme ja miten valaisimme, on yhä enemmän merkitystä, Mustonen sanoo.

Kuntosalin tavoittelee asiakkaiksi aivan tavallisia paikallisia liikkujia, joiden joukosta löytyy perheenäitejä ja isejä.

- Moni pienten lasten vanhempi pohtii, minkälainen maailma heidän jälkeläisille tulee jäämään, Mustonen tietää.

Ensimmäiset ekologisesti valmistetut Sports Artin lihaskuntolaitteet saapuivat FitnessGymille jo vuosi sitten. Vaikka ne eivät kerää energiaa talteen, niiden muoviosat on valmistettu kokonaan kierrätysmuovista. Valmistavan tehtaan koko toimintamalli on hyvin vihreä.

- Halusimme lähteä laajentamaan ekologista tuoteperhettä. Valitsimme tuotteet alun perin siksi, että arvomaailmamme kohtaavat SportsArtin kanssa. Nyt hiljattain lanseeratut uudet SportsArt Eco Power -laitteet mahdollistavat lisäksi myös energian talteenoton. Kaikkein merkittävin hyötysuhde tulee juoksumatoista, jotka ovat tunnetusti yksiä suurimmista energiasyöpöistä.

Perinteistä juoksumattoa pyörittävä sähkömoottori jyskyttää koko suorituksen ajan ja kuluttaa energiaa. Uudet Sports Artin Verde -matot toimivat ilman sähköä kitkamoottorilla, jonka lisäksi matto kerää liikkujan tuottaman energian talteen.

Asiakkaat pystyvät seuraamaan joko mobiiliapplikaation tai kuntosalin seinällä näkyvän näytön kautta, kuinka paljon energiaa he itse ovat suorituksensa aikana tuottaneet.

- Mikä voisi motivoida tehokkaammin liikkumaan, kuin se, että voi samalla tehdä hyvää sekä itselleen että ympäristölleen, Mustonen iloitsee.

Mies uskoo, että tämä on vasta alkusoittoa.

-  Tulevaisuudessa todennäköisesti liike-energiaa tullaan maapallolla keräämään talteen yhä enemmän. On todella hienoa, että meillä on mahdollisuus olla ensimmäisten joukossa näyttämässä suuntaa.

Yhteyshenkilö: Osakas, Esa Mustonen, p. 045 6363437