Kuopion robottibussikokeilu käynnistyy

Kuopion robottibussikokeilu käynnistyy

22.1.2024

Kuopion Savilahdessa aloitetaan robottibussin testaaminen tänä keväänä. Kuopion kaupunki on solminut sopimuksen Remoted Oy:n kanssa kuuden kuukauden mittaisesta kokeilusta Savilahdessa. Remoted Oy toteuttaa kokeilun avaimet käteen -periaatteella eli vastaa bussin toimittamisesta, kunnossapidosta ja operoinnista. Kokeilu on osa EU-rahoitteista SHOW-hanketta (Shearer automation Operating models for Worldwide adoption), jossa Kuopiosta tulee pohjoisin kokeilupaikka.

Kuopioon tuleva robottibussi on merkiltään Ohmio Lift ja siinä on 12 istumapaikkaa. Bussi on laivattu 27.12., ja se purjehtii Uudesta-Seelannista Luxemburgiin. Sieltä robottibussi tuodaan rekalla ensin Tampereelle Remoted Oy:n testattavaksi ja sitten Kuopioon. ”

Savilahden suunniteltu kokeilureitti kulkee edestakaisin Sarastuskaaren uudelta pysäköintilaitokselta Savon ammattiopiston ja KPY Novapoliksen kautta Itä-Suomen yliopiston Snellmania-rakennukselle (karttakuva). Robottibussin käyttäminen on ilmaista matkustajille ja kyydissä on aina myös turvaoperaattori, joka avustaa matkustajia ja voi poikkeustilanteissa ohjata bussia.

Robottibussitekniikan testaamisen lisäksi suunniteltu reitti tukee laajemminkin Savilahden alueen kehittämistavoitteita esimerkiksi kestävän liikkumisen ja keskitettyjen pysäköintiratkaisujen osalta. Reitti yhdistää Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen sekä KPY Novapoliksen ja Prisman välissä olevat Valosalin joukkoliikennepysäkit Savilahden kampuksen toimintoihin. Kuuden kuukauden kokeilun aikana nähdään, kuinka hyvin tekniikka toimii Kuopiossa ja sen perusteella harkitaan robottibussien hyödyntämistä tulevaisuudessa.