Kuudelle puhtaan energian hankkeelle lähes 100 miljoonaa euroa investointitukea

7.10.2022

Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt ensimmäiset Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiset energiainvestointitukipäätökset, joilla edistetään puhtaan energian ratkaisuja. Tukea myönnettiin kuudelle hankkeelle yhteensä 99,8 miljoonaa euroa.

Hankkeista kahdessa hyödynnetään uusiutuvaa vetyä sähköpolttoaineiden tuotannossa, kahdessa lisätään merkittävästi aurinkosähkön tuotantoa ja kahdessa sähköistetään teollisuuden prosesseja.

- Nyt tehdyillä investointipäätöksillä tuetaan suuren kokoluokan hankkeita, jotka vievät eteenpäin tulevaisuuden kotimaisia energiaratkaisuja. Nämä ovat tärkeitä sekä ilmastotavoitteiden että energiajärjestelmän kannalta. Myös yritykset hyötyvät uusista liiketoimintamahdollisuuksista. Samalla kun saamme uusia ratkaisuja teollisen mittakaavan toteutukseen, myös tulevaisuuden energiahuoltovarmuutemme paranee ja fossiilisen energian käyttö vähenee entisestään, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Vantaan Energia Oy ja St1 Oy hyödyntävät uusiutuvaa vetyä sähköpolttoaineiden tuotannossa

Vantaan Energia Oy:lle myönnettiin 30,22 miljoonaa euroa uusiutuvan metaanin ja St1 Oy:lle 35,4 miljoonaa euroa uusiutuvan metanolin tuotantolaitosinvestointeihin. Molemmissa hankkeissa demonstroidaan sähköpolttoaineiden tuotantoa teollisessa kokoluokassa hyödyntämällä uusiutuvaa vetyä. Hankkeissa yhdistetään uudella tavalla uusiutuvan vedyn tuotanto, hiilidioksidin talteenotto ja metanointi- tai metanoliprosessi. Samalla hyödynnetään tuotantoprosessista syntyvä hukkalämpö.

Ilmatar Energy Oy ja Exilion Tuulihankkeet Ky lisäävät merkittävästi aurinkosähkön tuotantoa

Ilmatar Energy Oy:lle myönnettiin 19,56 miljoonaa euroa ja Exilion Tuulihankkeet Ky:lle 8,9 miljoonaa euroa aurinkosähköinvestointeihin. Hankkeissa demonstroidaan aurinkosähkön tuotantoa teollisessa kokoluokassa niin, että aurinkosähkövoima integroidaan tuulivoiman tuotantoon ja sähkön varastointiin. Ilmatar Energy Oy:n tuleva voimala on teholtaan 150 megawattia ja Exilion Tuulihankkeet Ky:n voimala 70 megawattia. Mittaluokaltaan hankkeet ovat merkittäviä, sillä Suomeen ei ole tähän mennessä rakennettu paneeliteholtaan yli 10 megawatin aurinkosähkölaitoksia. Hankkeet ovat suuria myös verrattuna Pohjoismaissa aiemmin toteutuneisiin aurinkosähköhankkeisiin.

Fiskars Finland Oy AB ja Mäkelä Alu Oy sähköistävät teollisuuden prosesseja ja vähentävät kaasun käyttöä

Fiskars Finland Oy Ab:lle myönnettiin 2,87 miljoonaa euroa ja Mäkelä Alu Oy:lle 2,85 miljoonaa euroa teollisuuden sähköistämisinvestointeihin. Hankkeissa sähköistetään tuotannon prosesseja ja vähennetään maakaasun ja nestekaasun käyttöä. Lisäksi tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi ja myös tuotannon energiatehokkuus paranee.