Kuurot tuntevat ääniraidan

30.1.2019

Taidolla rakennetut äänimaailmat korostavat pelon ja jännityksen tunteita, eikä kokemus olisi sama ilman tätä elementtiä. Jotta yhä useammat voisivat nauttia vahvoista elokuvakokemuksista, Samsung ja Ystävät hämärän jälkeen -elokuvan äänisuunnittelija ovat kehittäneet elokuvalle ääniraidan, joka huomioi myös kuurot ja huonokuuloiset. Muokattu ääniraita on mahdollista kokea omassa kodissa SF Anytime -palvelun kautta.

Kauhuelokuva Ystävät hämärän jälkeen on julkaisunsa jälkeen kerännyt monia palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa ensiluokkaisesta äänisuunnittelustaan. Elokuvan 10-vuotispäivän kunniaksi Samsung ja palkittu äänisuunnittelija Per Sundström ovat kehittäneet mukautetun ääniraidan, joka auttaa kuuroja ja huonokuuloisia kokemaan elokuvan aiempaa paremmin.

Uudelleen suunniteltu ääniraita painottaa bassoääniä, jotka ovat tarpeeksi matalia ja vahvoja luodakseen tuntuvia värähdyksiä. Matalien taajuuksien ääniaallot luovat hitaita ilmanpaineen muutoksia, jotka myös keho voi tuntea, kun taas korkeat äänet ovat havaittavissa vain korvien avulla.

- Kuurojen henkilöiden muodostama vertailuryhmä on arvioinut ääniraidan ja auttanut meitä uudistamaan sitä. Olemassa olevia bassoääniä on nostettu ja muokattu, ja uusia matalia ääniä on myös lisätty tiettyihin kohtauksiin. Joissakin tapauksissa äänillä korostetaan shokkiefektejä ja katsojille toivottua rauhattomuuden tunnetta, joita aiemmin merkkasivat vain korkeat äänet, kertoo Per Sundström.

Uudistuneessa äänisuunnittelussa bassoääniä on esimerkiksi madallettu oktaavin verran tai niiden voimakkuutta on nostettu. Bassoäänten tunteminen saattaa vaatia myös katseluhetkellä tavallista enemmän äänenvoimakkuutta, joten muita ääniä on myös muokattu, jotta kuurot, huonokuuloiset ja kuulevat voisivat nauttia elokuvasta kotioloissa yhdessä.

Eri puolilla maailmaa elää yhteensä yli 70 miljoonaa kuuroa ihmistä. Moderni teknologia luo mahdollisuuksia yhä useampien tarpeet huomioivaan kulttuuriin, kuten Ystävät hämärän jälkeen -elokuvan uusi ääniraita osoittaa. Erityisen hyödyllistä kuluttajalle on, että tämä uusi, vaikuttavampi elokuvakokemus voidaan saavuttaa kuluttajan omassa kodissa tutulta sohvalta käsin.

Katso Tunne ääni -video tästä.