Kyberhyökkäysten määrä kasvaa vuosittain – yritysten osaamisessa ja varautumisessa suurta vaihtelua

1.11.2022

Kyberhyökkäysten määrä Suomessa on jatkuvassa kasvussa. Yrityksissä kyberturvallisuuden taso kuitenkin vaihtelee esimerkiksi toimialan ja yritysten koon mukaan. Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun asiantuntijat vaativat eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja uudenlaisia ratkaisuja kyberturvallisuuden tason parantamiseksi.

Jyväskylässä tehdään paljon kyberturvallisuuteen liittyyvää tutkimusta. Kuva: Jyväskylän yliopisto / Suomen ilmakuva Oy.


Suomalaisiin yrityksiin ja organisaatioihin kohdistuvat kyberhyökkäykset, kuten haittaohjelmat, tietojenkalastelu ja palvelunestohyökkäykset, ovat viime vuosina olleet kasvussa. Vaikka kyberhyökkäysten määrä on kasvava ja globaalin turvallisuusympäristön muutokset ovat havaittavissa, eivät kaikki yritykset ole vielä havahtuneet tieto- ja kyberturvallisuuden merkitykseen.

Jyväskylän yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessorina työskentelevän Tapio Frantinmukaan kyberturvallisuuden taso suomalaisissa yrityksissä vaihtelee suuresti.

–  Kyberturva-alalla toimivien yritysten osalta kyberturvallisuuden taso on hyvä. Muiden yritysten taso vaihtelee toimialan ja yritysten koon mukaan. Pienissä ei IT-alalla toimivissa yrityksissä sitä ei välttämättä huomioida riittävästi – eikä usein IT-alan yrityksissäkään, Frantti kuvailee.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun IT-instituutin johtaja Tero Kokkonen on Frantin kanssa samoilla linjoilla ja lisää, että kaikissa yrityksissä ei välttämättä tiedosteta kyberturvallisuuden tärkeyttä.

– Näkisin, että mitä suurempi yritys on kyseessä, niin sen paremmalla mallilla asiat ovat. Mutta tämä ei suoraan tarkoita, että pienellä yrityksellä asiat olisivat huonosti. Erityisesti PK-sektorilla on määrällisesti niin paljon toimijoita, että sieltä väistämättä löytyy vaihtelua yritysten väliltä, Kokkonen kommentoi.

Kyberosaamista voi täydentää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa

Kyberturvallisuudessa on kyse varautumisesta ja yritysten riskienhallinnasta. Aina kyberturvallisuusosaamista ei kuitenkaan löydy oman organisaation sisältä ja tarvitaan yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

–  Jos omaa osaamista ei ole, voi harkita ulkoisten palveluntarjoajien käyttöä sekä esimerkiksi korkeakoulujen tarjoamaa koulutusta henkilöstölle, Frantti toteaa.

Sekä Frantti että Kokkonen pitävät inhimillistä tekijää kyberturvallisuuden heikkona lenkkinä.

– Henkilöstön jatkuva kouluttaminen on helpoin tapa parantaa oman yrityksen kyberturvallisuuden tasoa, Kokkonen summaa.

Opiskelijoille suunnattu innovaatiokilpailu etsii uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin

Nokia järjestää loka- ja marraskuun aikana korkeakouluopiskelijoille suunnatun innovaatiokilpailun, jonka myötä pyritään löytämään ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Nokia Student Network Hackathon -nimellä kulkeva kilpailu koostuu 10 paikallistapahtumasta ja päätapahtumasta.

– Kyberturvallisuus on yksi maailmaa tällä hetkellä kohtaavista suurista haasteista, johon täytyy myös miettiä uudenlaisia ratkaisuja, Kokkonen huomauttaa.

Jyväskylän hackathon järjestetään Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloissa 1.11.2022. Jyväskylän ja muiden paikallisten kilpailuiden voittajat jatkavat Espoossa 18.–19.11. järjestettävään finaaliin, jonka voittajajoukkue saa palkinnoksi mm. 10 000 euron rahapalkinnon. Lisäksi voittajille tarjotaan 3 - 4 kuukauden palkallinen harjoittelupaikka Nokian Bell Labs -tiimissä Espoossa tai Tampereella.

– Tulevaisuuden kehityksen moottori löytyy nuorista opiskelijoista, ja siksi haluamme saada heidän näkemyksensä siitä, miten tulevaisuuden haasteita ratkotaan yhteistyössä, kertoo Nokian innovaatio- ja ekosysteemityön johtava asiantuntija Veli-Pekka Luoma.