Lakimuutos on lisännyt giljotiiniparkkeeraamista

29.1.2021

Kesällä tullut muutos tieliikennelakiin on tuonut mukanaan lieveilmiön pysäköintiin. Ajoneuvon saa nyt pysäköidä tien vasemmalle puolelle taajamien kaksisuuntaisillakin teillä. Kun ihmiset pysäköivät ajoneuvonsa ikään kuin väärälle puolelle tietä, suojatien huomioiminen näyttää unohtuvan aiempaa herkemmin. Tieliikennelaki kieltää edelleen pysäköimisen alle viiden metrin etäisyydelle suojatiestä. Lakiuudistus lähes kaksinkertaisti tuon lain rikkomisesta seuraavien sakkojen määrän Helsingissä. Turussa vuorokausikeskiarvo nousi neljästä sakosta seitsemään. Lumi on hankaloittanut asiaa entuudestaan, koska se peittää katujen merkintöjä ja vähentää pysäköintitilaa.

Lieveilmiöksi on osoittautunut se, että liian lähelle suojatietä pysäköiminen on yleistynyt runsaasti. Tieliikennelaki kieltää pysäköimisen alle viiden metrin etäisyydelle suojatiestä. Ei ole merkitystä, sijaitseeko suojatie auton edessä vai takana. Helsingin Sanomat on kutsunut tätä giljotiiniparkkeeraukseksi.

Kaksisuuntaisen tien vasemmalle puolelle pysäköimisessä on myös se huomioitava seikka, että sillä puolella tietä liikennemerkit ovat päinvastaiseen suuntaan. Jos ei käy erikseen tarkastamassa rajoittavia merkkejä, saattaa epähuomiossa parkkeerata sakkopaikalle.

Tieliikennelaki määrää viiden metrin etäisyyden suojatiehen, koska tarkoituksena on taata ohi ajaville autoilijoille esteetön näkyvyys suojatielle mahdollisesti saapuvaan kevyeen liikenteeseen.

Kuva: Pixabay