Lämpöpumppualan korkein kansainvälinen palkinto Suomeen

4.5.2021

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUn pitkäaikaiselle toiminnanjohtaja Jussi Hirvoselle myönnettiin lämpöpumppualan korkein kansainvälinen kunnianosoitus Peter Ritter von Rittinger International Heat Pump Award.

Maailmanlaajuinen IEAn lämpöpumppujärjestö (IEA TCP HPT) myöntää Rittinger-palkinnon kolmen vuoden välein henkilölle tai organisaatiolle, joka on panoksellaan merkittävästi edistänyt lämpöpumppujen tekniikkaa, sen käyttöönottoa tai informoimista kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. IEA HPC2020 kansainvälisen lämpöpumppukonferenssin yhteydessä Etelä-Koreassa jaettu Rittinger -palkinto myönnettiin yhdysvaltalaisen Marylandin Yliopiston Ympäristökeskukselle (UM CEEE), kiinalaisen Shanghain yliopiston professori Ruzhu Wangille ja suomalaisen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvoselle.

Suomi tunnetaan yhtenä lämpöpumpputeknologian edelläkävijämaista.  Jussi Hirvosen nimitys ei tullut täysin yllätyksenä. Suomi on lämpöpumppumarkkinana maailman kärkimaita ja hän on vaikuttanut voimakkaasti alan kehitykseen Suomessa ensin yli 10 vuotta SULPUn perustajajäsenenä, hallituksen puheenjohtajana tai jäsenenä ja viimeisimmät kymmenen vuotta yhdistyksen toiminnanjohtajana. Jussi on vienyt lämpöpumppualaa eteenpäin lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä. Hän on Euroopan lämpöpumppujärjestön (EHPA) perustajajäsen sekä ollut hallituksen jäsenen jo yli 20 vuotta, IEA lämpöpumppu organisaatiossa (IEA TCP HPT) Hirvonen on toiminut aktiivisesti Suomen delegaattina jo toista kymmentä vuotta. 

Koronasta johtuen Rittinger-gaalaa ei voitu järjestää tällä kertaa paikan päällä Korean Jejun saaren hybridikonferenssin yhteydessä vaan Rittinger Awarding järjestettiin kansainvälisenä videokonferenssina.

Palkinto on nimetty itävaltalaisen insinöörin Peter Ritter von Rittinger mukaan. Hän suunnitteli ja otti käyttöön maailman ensimmäisen lämpöpumpun Itävallassa suolan valmistukseen 1856 

(https://heatpumpingtechnologies.org/about/rittinger-award)