Loistelamput poistuvat

Loistelamput poistuvat

16.2.2023

Perinteisten elohopeaa sisältävien loistelamppujen aikakausi päättyy EU-alueella tähän vuoteen, ja ne korvataan ympäristöystävällisillä ja pitkäikäisillä led-valoilla. Käyttäjän näkökulmasta vaihtaminen on myös energiateko, joka maksaa investoinnin hinnan nopeasti takaisin.

EU-lainsäädäntö kieltää elohopeaa sisältävien T5- ja T8-loisteputkilamppujen valmistamisen ja maahantuonnin EU-alueella 24.8.2023 jälkeen. Pienoisloistelamppujen osalta kielto astuu voimaan jo 24.2.2023. Poistuvia lamppumalleja on laajasti käytössä erilaisissa kohteissa, kuten toimistoissa, parkkihalleissa, varastoissa ja liikuntatiloissa. Yksityiskäytössä loistelamppuja voi löytyä erityisesti vanhempien asuntojen keittiöstä, kylpyhuoneesta, varastosta tai autotallista.  

Syynä loistelamppujen kieltoon on ihmisten ja ympäristön terveydelle haitallinen elohopea. Loistelamput korvataan jatkossa ympäristöystävällisillä, pitkäikäisillä ja energiatehokkailla led-valonlähteillä. Haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa säätelee RoHS-direktiivi.  

Airamin ammattipuolen tuotteiden liiketoimintajohtaja Ville Keinänen muistuttaa, että vaihtamisessa ei ole syytä vitkutella, sillä päivitys näkyy myös energiankulutuksessa. Loistelamppujen vaihto led-valonlähteisiin voi tuoda sähkölaskuun arviolta 60–70 prosentin säästön. Lisäksi siirtyminen tarkoittaa kuluttajille ja kiinteistön omistajille säästöä huolto- ja asennuskustannuksissa valaisimien ja valolähteiden eliniän pidentyessä.  

Markkinoilta löytyy vielä arviolta noin 8 000 000 loistelamppua

Keinäsen mukaan Suomessa on edelleen runsaasti käytössä vanhan teknologian loistelamppuja erityisesti julkisissa mutta myös yksityisissä tiloissa.  

- Lähiaikojen vaihtotarve on massiivinen. Arviomme mukaan Suomen markkinoilta löytyy vielä yhteensä jopa 8 000 000 valopistettä, joissa on käytössä vanhat valonlähteet. Sähköalan jälleenmyyjät voivat myydä loistelamppuvarastonsa rauhassa loppuun, mutta elokuun jälkeen uusia lamppuja ei saa tuoda EU-alueelle. 

Led-valonlähteet korvaavat poistuvat loistelamput  

Airamin valikoimasta löytyy energiatehokkaat vaihtoehdot sekä yksittäisten valonlähteiden ja valaisinten vaihtamiseen että koko valaistuksen uusimiseen kiinteän led-valonlähteen valaisimilla lähes mihin tahansa tilaan. 

Keinänen neuvoo kääntymään vaihtamistyössä matalalla kynnyksellä sähköalan ammattilaisen puoleen, joka voi samalla arvioida vanhojen loistelamppuvalaisimien kunnon ja sen, ovatko uudet led-loisteputket yhteensopivia vanhojen valaisimien liitäntälaitteiden kanssa vai kannattaako myös valaisimet uusia.  

- Jos valaisin on jo vuosikauksia vanha, kannattaa pelkän lampun sijaan vaihtaa myös koko valaisin uuteen. Uusien valaisimien tekniikka on energiatehokasta ja tarjoaa monipuolisemmat valaistusominaisuudet erilaisiin käyttökohteisiin.