Luminord-palkinto Ivo Mukkulaiselle ja STEK-nimikkopalkinto Tiia Taimiselle

13.9.2023

Vuoden 2023 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella ladattava ja helposti liikuteltava valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 23 -palkinnon saajaksi valittiin Ivo Mukkulaisen työ ”Laava”. STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Tiia Taimisen ehdotus ”Klip”. Kunniamaininnan saivat Simon Örnbergin ”Fellow” sekä Liinu Juujärven ja avustaja Aada Saaren ”Nuppu”. 

Ladattavat ja johdottomat valaisimet siirtyvät joustavasti paikasta toiseen silloin, kun verkkovirtaa ei ole lähellä tai virtajohdot ovat tiellä. Muotoilultaan ja valaistusominaisuuksiltaan laadukas ladattava valaisin piristää, luo turvaa ja lisää viihtyisyyttä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Siirrettävän valaisimen monikäyttöisyyttä lisäävät valaistusvoimakkuuden ja värilämpötilan säätömahdollisuudet. Myös valaisimen lataustapa vaikuttaa sen käytettävyyteen.  

Ivo Mukkulaisen Laava-valaisin koostuu kahdesta erikokoisesta eläväpintaisesta lasisesta valaisinosasta ja latausasemasta. Valaisinosat voidaan pitää joko latausaseman päällä tai siirtää ilman asemaa haluttuun paikkaan. Latausasema voi ladata useaa valaisinta samanaikaisesti. 

Tuomariston mielestä Laava-valaisin on muotoilultaan viimeistelty klassisen tyylikäs valaisin. Valaisimen ulkonäkö ja käyttötarkoitus on muunneltavissa. Valaisin toimii sekä sijoitettuna latausasemalle että liikuteltavana. Valaisin sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön ja sillä on kaupallista potentiaalia. Integroitu latausasema tekee tuotteesta hienon kokonaisuuden ja lisää sen käytettävyyttä.

Muotoilija Ivo Mukkulainen on valmistunut vuonna 2018 ajoneuvomuotoilijaksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja suorittanut vuonna 2021 muotoilun maisterin tutkinnon Milanossa. Mukkulainen tekee puolisonsa Tiia Taimisen kanssa sisustussuunnittelua ja tuotesuunnittelua nimellä Imagine Works.

Tiia Taimisen Klip-valaisin koostuu kolmesta samankokoisesta irrallisesta valaisimesta, jotka voidaan kiinnittää ladattaviksi magneettiseen runkoon. Valaisinrunko ladataan usb-kaapelilla. Valaisimet voidaan asettaa yksin tai useamman valaisimen ryhmänä mihin kohtaan tahansa runkoa tai käyttää irrotettuna rungosta esimerkiksi pihaterassilla tai yksittäisenä valopisteenä pöydällä.      

Tuomaristo kiittää Klip-valaisimen monikäyttöisyyttä. Sen modulaarisuus antaa jatkokehittelylle paljon mahdollisuuksia esimerkiksi valaisimen koon tai valomoduulien sijoittelun varioimisen suhteen. Integroitu latausasema lisää valaisimen käytettävyyttä. Valaisin on myös teknisesti valmistettavissa. 

Sisustusarkkitehti Tiia Taiminen on valmistunut sisustusarkkitehdiksi Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2020. Lisäksi hän on suorittanut sisustusartesaanin tutkinnon vuonna 2016. Taiminen tekee sisustussuunnittelua ja tuotesuunnittelua nimellä Imagine Works yhdessä puolisonsa Ivo Mukkulaisen kanssa.