Lumme Energian seurantapalvelu auttaa kuluttajia energiakriisissä

27.2.2023

Lumme Energia on julkaissut uuden älykkään sähkönkulutuksen seurantanäkymän osaksi sähköistä OmaLumme-palveluaan. Ruotsalaisen IT-yritys Eliqin kanssa laadittu kulutuksenseuranta jaottelee tekoälyn avulla kuluttajan käyttämän sähkön energiankäyttökategorioihin. Tämä auttaa tunnistamaan, mistä energiankäyttöä voi vähentää. Näin yksityiskohtainen näkymä on vielä poikkeuksellinen ominaisuus suomalaisilla energiayhtiöillä.

Uusi laajennettu kulutuksen seurantanäkymä on tullut nyt ensin OmaLumme-palvelun selainversioon. Kesään 2023 mennessä se tulee osaksi myös Lumme Energian hiljattain julkaistua OmaLumme-mobiilisovellusta.

Vuoden 2022 ennätyskorkeat sähkönhinnat sekä huolet sähkön riittävyydestä ovat saaneet kaikki kiinnittämään erityistä huomiota omaan energiankulutukseensa.

Älykäs kulutusnäkymä kategorisoi sähkönkulutuksen ja auttaa muuttamaan kulutustottumuksia. Kulutusnäkymässä käyttäjä voi tarkastella menneiden kuukausien sähkönkulutustaan kategorioittain, tutustua tulevan kuukauden kulutusennusteeseen sekä vertailla oman kotinsa sähkönkulutusta samankaltaisiin kotitalouksiin. Ennustenäkymä auttaa lisäksi hahmottamaan tulevienkin sähkölaskujen suuruutta.

Käyttäjä täyttää OmaLumme-palvelussa kotiprofiiliin tiedot esimerkiksi kodin koosta, lämmitysmuodosta sekä käytössä olevista keskeisistä sähkölaitteista. Näiden pohjalta Eliqin ratkaisu Energy Insights API voi erotella kulutuksen eri kategorioihin, joita ovat esimerkiksi lämmitys, käyttöveden lämmitys, viihde-elektroniikka ja valaistus. Lähitulevaisuudessa kategorioihin lisätään myös sähkösauna.

Kulutusdatan jaottelu eri kategorioihin perustuu tekoälyyn. Koneoppimisen ja tilastollisten mallien avulla Eliq yhdistää energiankulutuksen, säätiedot ja käyttäjien tarjoaman data ainutlaatuisella tavalla. Se on Eliqin mukaan paras tapa arvioida energiankulutusta kategorioittain käyttämättä erillisiä seurantalaitteita.