LUT on maailman 10:nneksi paras yliopisto ilmastoteoissa

19.6.2024

LUT-yliopisto säilytti sijoituksensa kansainvälisessä THE 2024 Impact Ranking -vertailussa. Lisäksi LUT nousi maailman 40 parhaan yliopiston joukkoon yhteistyössä ja kumppanuuksissa.

Times Higher Education (THE) on yksi maailman arvostetuimmista yliopistorankingeista. Siihen kuuluva Impact Ranking asettaa yliopistoja paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten hyvin ne edistävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. LUT sijoittui tuoreessa THE 2024 Impact Ranking -vertailussa sijoille 101–200.  

Vertailussa oli mukana kaikkiaan 1 963 yliopistoa. LUT säilytti sijoituksensa, vaikka listattujen yliopistojen kokonaismäärä kasvoi edellisvuodesta lähes 400 yliopistolla. Rankingissa oli Suomesta mukana seitsemän yliopistoa, joiden joukossa LUT sijoittui jaetulle kärkisijalle Helsingin yliopiston kanssa. 

- LUT on yksi maailman ja Suomen parhaimmista yliopistoista. Puhtaaseen energiaan, veteen ja ilmaan sekä kestävään liiketoimintaan ja yhteiskuntaan keskittyvä strategiamme tuo meille positiivisia tuloksia, tutkimuksen ja innovaatioiden vararehtori Jari Hämäläinen sanoo.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 sisältää 17 kestävän kehityksen tavoitetta (sustainable development goals), jotka tähtäävät ihmisten, ympäristön ja talouden hyvinvoinnin edistämiseen. LUT-yliopistoa arvioitiin yhteensä seitsemässä tavoitteessa.  

LUT sijoittui maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon kolmessa kestävän kehityksen tavoitteessa, joita ovat ilmastoteot (SDG13), vastuullinen kuluttaminen (SDG12) sekä yhteistyö ja kumppanuus (SDG17). Ilmastoteoissa LUT nousi maailman 10 parhaan yliopiston joukkoon ja jatkoi näin samalla polulla kuin viime vuosina: vuonna 2023 LUTin sijoitus oli 26:s ja vuonna 2022 yhdeksäs. 

- Kova sijoituksemme osoittaa, että olemme aidosti sitoutuneita tekemään ilmastotekoja ja tarjoamaan ratkaisuja yhteen ihmiskunnan suurimmista haasteista”, Hämäläinen jatkaa.  

Yhteistyössä ja kumppanuuksissa (SDG17) LUT nousi maailman 40 parhaan yliopiston joukkoon ja paransi samalla merkittävästi viimevuotista sijoitustaan 300 parhaan joukossa. Lähiaikoina LUT on sopinut yhteistyöstä Cambridgen yliopistoon kuuluvan Clare Hallin kanssa ja ollut perustamassa uutta eurooppalaista EULiST-yliopistoa. Myös yritysyhteistyö on LUTin toiminnassa keskeistä.  

- Kumppanuuksilla on merkittävä rooli LUTin menestyksen kannalta tulevaisuudessa. Olen erittäin ilahtunut, että pitkäjänteinen työmme näkyy myös rankingeissa, Hämäläinen toteaa.  

LUT arvioitiin myös kestävän teollisuuden, innovaatioiden ja infrastruktuurien (SDG9) tavoitteessa, jossa pisteet paranivat. Niin ikään LUTin sijoitus ihmisarvoisen työn ja talouskasvun tavoitteessa (SDG8) nousi 300 parhaan joukosta 200 parhaan joukkoon. Hämäläisen mukaan menestyksen taustalla on osin vaikuttanut LUT-kauppakorkeakoulun korkeatasoinen tutkimus, jonka laatu arvioitiin viime vuonna maailman toiseksi parhaaksi alakohtaisessa THE-rankingissa. 

Kokonaisuudessaan LUTin pisteet tutkimuksen laadussa ja vaikuttavuudessa paranivat kaikissa edellä mainituissa kestävän kehityksen tavoitteissa.