LUT-yliopisto aloittaa konetekniikan laajan avoimen koulutuksen

29.1.2021

LUT aloittaa konetekniikan opetuksen aiempaa suuremmassa laajuudessa avoimen yliopistonsa kautta keväällä 2021. Avoimessa yliopistossa osaamistaan voi täydentää yksittäisten opintojaksojen verran tai kerryttää opintopisteitä tutkintoon johtavia opintoja varten.

Avoimessa yliopistossa opiskellaan konetekniikan diplomi-insinööritutkintoihin kuuluvia opintoja. LUTissa konetekniikan koulutusohjelma antaa kokonaisosaamisen tuotesuunnittelusta moderneihin tuotantotekniikoihin.

Teknillisen yliopiston kovatasoisia konetekniikan opintoja on tarjolla neljässä eri moduulissa yhteensä 95 opintopistettä. Keväällä alkava moduuli sisältää uusien materiaalien valintaan, tutkimuksellisen työotteen soveltamiseen ja tuotteen kokoonpantavuuden kehittämiseen tähtääviä opintoja yrityskohtaisesti räätälöityinä.

Syksyllä on tarjolla kolme rinnakkaista moduulia, jotka käsittelevät hitsaustuotannon digitalisointia ja -automaatiota, tuotantotekniikkaa ja -automaatiota sekä mekatroniikkaa ja robotiikkaa. Opiskelijoille tarjotaan myös mahdollisuus oppia teollista muotoilua tukemaan yrityksen tuotekehitystä.

Konetekniikan koulutusohjelman vastaavan, dosentti Harri Eskelisen mukaan avoimella opintotarjonnalla LUT vastaa varsinkin Joensuun ja Savonlinnan seutujen teollisuuden tarpeisiin sekä laajemminkin Itä-Suomen koulutustarpeisiin konetekniikassa.

- Opinnoilla voidaan täydentää esimerkiksi hitsaavassa teollisuudessa ja tuotantoautomatisaatiossa tarvittavan digitalisaation osaamista ja modernien terästen hitsaukseen liittyvää tietotaitoa. Toinen tärkeä aihepiiri käsittelee robotiikan ja mekatroniikan sekä konedynamiikan sovelluksia sekä näiden simulointimahdollisuuksia, Eskelinen kertoo.

Avoimen yliopiston opintojaksoille ei ole pohjakoulutusvaatimuksia. Parhaiten konetekniikan opinnot soveltuvat henkilöille, joilla on tekniikan taustaa tai insinööriopintoja ammattikorkeakoulusta. 

Koulutus on osa ARIT-hanketta, jota tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Koulutus on osallistujille maksutonta.