LUTin kamiinaprojekti keräsi suuren suosion

2.12.2022

LUT-yliopiston konetekniikan kamiinaprojekti herätti ihmisissä viime viikonloppuna valtavan auttamishalun. Uusien yhteistyökumppanien myötä ukrainalaisille valmistettavien kamiinoiden määrä nousee 105 kappaleeseen.

LUT-yliopiston konetekniikan laboratorioissa valmistetaan kamiinoita energiapulasta kärsiville ukrainalaisille. Kamiinaprojekti ja rehtori Juha-Matti Saksan vetoomus herättivät viime viikonloppuna monen auttamishalun ja myös uusien yhteistyökumppanien kiinnostuksen. Suuren suosion ansiosta kamiinoita aiotaan valmistaa 105 kappaletta alkuperäisen 20–40 sijaan. Määrä symboloi itsenäisen Suomen ikää vuosissa. 

Kamiinaprojektin ensimmäinen mahdollistaja oli SSAB, joka lahjoitti konetekniikan rakennusryhmälle 22 arkkia kolmen millimetrin paksuista SSAB Laser® 420MC Plus -nauhalevyä. SSAB on tehnyt jo vuosia läheistä yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa erilaisissa hankkeissa.

- Kun LUTilta tuli materiaalipyyntö tärkeään hankkeeseen, oli selvää, että SSAB:n Raahen tehdas halusi olla mukana. Tavanomaisesta poikkeavan toimituksen mahdollisti meidän ammattitaitoinen tilauskäsittelymme, tuotannon suunnittelun, nauhalevyleikkauksen ja kuljetussuunnittelun henkilöstömme, jolle haluankin välittää kiitokset, sanoo kuumavalssattujen nauhatuotteiden tuotepäällikkö Ossi Kangas SSAB:ltä.

Myös The Switch ja Pulttikanava osallistuvat materiaalihankintoihin.  

Ensimmäinen kamiina valmistui maanantaina, piirustukset jaettiin julkisesti LUTin konetekniikan opiskelijat ja henkilökunta rakentavat kamiinoita Koneenrakennuskilta ry:ssä toimivan Tomi Suikkasen piirustusten mukaan. Ensimmäinen kamiina valmistettiin maanantaina. Samalla tehtiin myös valmistusteknisiä säätöjä ja päivitettiin kamiinoiden valmistuskuvia.

Kamiinoiden piirustuksia toivottiin viikonloppuna julkiseen jakoon sekä suomeksi että englanniksi. Esimerkiksi Twitterissä jokainen hitsaustaitoinen haastettiin valmistamaan ainakin yksi kamiina. LUTin kamiinapiirustukset julkaistiin keskiviikkona, ja ne löytyvät osoitteesta lut.fi/kamiina.

- Valmistuskuvat eivät välttämättä sovellu sellaisenaan kaikille laitteille, koska ne on suunniteltu nimenomaan LUTin laboratorioiden koneille sopiviksi ja olemme ottaneet tuotteen ja osien suunnittelussa huomioon levyarkkien koon hukan minimoimiseksi. Suomessa ei ole kuitenkaan pulaa idearikkaudesta, joten kokoonpano- ja päämittakuvat voivat toimia kunkin oman jatkosuunnittelun lähtökohtana, Varis sanoo.

LUTin laboratorioissa valmistetuilla kamiinoilla voidaan lämmittää kotia ja valmistaa ruokaa. Kamiinat kuljetetaan Ukrainaan useassa erässä sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Ukrainassa paikalliset viranomaiset toimittavat kamiinat harkintansa mukaan sinne, missä niitä tarvitaan eniten.

Otto Jauhola (vas.), Juha Turku ja Jan Muuronen sekä tietenkin kamiina.