Maailman suurimman nopeuden kaupallisessa 5G-verkossa

4.12.2020

Elisa, Nokia ja Qualcomm ovat saavuttaneet suurimman koskaan toteutetun, 8 Gbps nopeuden kaupallisessa 5G-verkossa. Ennätys toteutettiin Elisa Kulmassa Helsingissä. Saavutuksen mahdollistanut ratkaisu on tulevaisuudessa myös asiakkaiden käytössä.

8 Gbps:n nopeus saavutettiin Elisan, Nokian ja Qualcommin tiiviin yhteistyön seurauksena. Ennätys toteutettiin Elisan kaupallisessa 5G-verkossa, käyttäen 26 GHz:n taajuutta, Nokian radioverkkoteknologiaa ja Qualcommin teknologialla varustettua kahta päätelaitteita, jotka yhdessä saavuttivat samasta tukiasemasta 8 Gbps nopeuden.

Ratkaisu ennätyksen taustalla mahdollistaa ennen näkemättömän määrän kapasiteettia, useiden gigojen nopeuksia sekä minimaalisen viiveen yhdistelmän, jolla tulevaisuudessa toteutetaan 5G-palveluita asiakkaiden tarpeisiin. Ensimmäisten asiakastoteutusten arvioidaan olevan käytössä vuoden 2021 aikana.

- Elisa oli ensimmäinen operaattori Suomessa ja ensimmäisiä maailmassa, joka toi 5G:n asiakkailleen. Haluamme jatkaa tässä edelläkävijän roolissa ja kehittää 5G-teknologiaa eteenpäin. Nyt saavutettu 8 Gbps luo askelmerkit yhä monipuolisemmille 5G-palveluille, joita voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme. Hyvänä esimerkkinä erilaiset privaattiverkkototeutukset sekä esimerkiksi verkon viipalointiin liittyvät palvelut, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen sanoo.

Ratkaisun käyttökohteita ovat esimerkiksi tehtaat, joissa etä- ja itseohjautuvien laitteiden käyttö yleistyy nopeasti. Myös terveydenhuollon ja lääketieteen saralla on kasvava tarve toteutuksille, joissa suuria, satojen megojen kokoisia tiedostoja, kuten magneetti- ja röntgenkuvia, pystytään lataamaan nopeasti hoitotoimenpiteiden arvioimiseksi. Ratkaisu mahdollistaa myös lisää kapasiteettia niin sanottuihin Fixed Wireless Access -palveluihin, joissa 5G on käytössä kodin tai liiketilan ensisijaisena yhteytenä. Yhtenä käyttökohteena ovat suuret tapahtumat, kuten stadionkonsertit, joihin voidaan luoda ennennäkemättömiä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden maailmoja.