Maaliskuu on tunnistautumisen huippukuukausi

2.4.2024

Valtaosa suomalaisista käyttää vahvassa tunnistautumisessa vain pankkitunnuksia. Niiden käytössä tulisi kuitenkin käyttää erityistä harkintaa, sillä pahimmassa tapauksessa pankkitunnukset voivat päätyä vääriin käsiin. Mobiilivarmenne on turvallinen vaihtoehto tunnistautumiseen.

Maaliskuu näkyy selkeänä piikkinä tunnistautumisten määrässä, ja tällaisia hetkiä hyödyntävät myös huijarit.

- Maaliskuussa tapahtuu runsaasti viranomaisasiointia, esimerkiksi veroilmoituksia lähetetään suomalaisille. Se näkyy Elisankin verkkodatassa selkeänä piikkinä tunnistautumisten määrissä, kertoo Elisan digitaalisen turvallisuuden liiketoimintajohtaja Milka Hänninen.

Valtaosa suomalaisista käyttää vahvassa tunnistautumisessa vain pankkitunnuksia. Niiden käytössä tulisi kuitenkin käyttää erityistä harkintaa. Julkisuudessa on ollut useita valitettavia tapauksia, joissa suomalaiset ovat aidontuntuisen huijausviestin ohjaamina tulleet antaneeksi huijareille pääsyn pankkitilillensä.

Tietoturva-asiantuntijat suosittelevat tunnistautumistavaksi mobiilivarmennetta, joka tarjoaa turvallisen vaihtoehdon kaksivaiheiseen tunnistautumiseen.

- Pankkitunnusten lisäksi suomalaisilla on hyvä olla myös toinen vaihtoehto vahvaan tunnistautumiseen. Esimerkiksi mobiilivarmennetta käyttämällä ei voi tulla antaneeksi rikollisille pääsyä omalle pankkitilille, kertoo Hänninen.

Mobiilivarmenne on saavuttanut vakiintuneen aseman vahvan tunnistautumisen välineenä. Se toimii jo yli 20 000 palvelussa Suomessa, kuten valtion ja kuntien palveluissa, vakuutusasioissa ja terveydenhuollossa.

Elisa pystyy maaliskuusta alkaen estämään huijausviestejä niiden tekstiviestejä lähettävien organisaatioiden osalta, jotka ovat rekisteröineet nimensä Traficomille. Muun muassa Verohallinto on yksi lähettäjätunnuksensa rekisteröineistä.

- Vaikka operaattori voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että huijauksia ei tapahdu, digitaitoihin kuuluu se, että jokainen omalla toiminnallaan pyrkii suojaamaan omat tietonsa ja käyttäytyy fiksusti verkossa, muistuttaa Hänninen.

Näin mobiilivarmenne toimii

  • Mobiilivarmenteen voi ottaa käyttöön oman puhelinoperaattorin kautta
  • Mobiilivarmenteella tunnistautuminen onnistuu kätevästi puhelinnumerolla ja omavalintaisella tunnusluvulla.
  • Kirjautuessasi palveluun saat puhelimen ruutuun tunnistautumispyynnön, tunnistautuminen tapahtuu mobiilivarmenteelle valitulla tunnusluvulla
  • Mobiilivarmennetta voi käyttää myös ulkomailla
  • Mobiilivarmenne toimii myös Elisan yritysliittymissä.