Microsoft ja Fortum yhteistyöhön

17.3.2022

Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Investointi vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, suurille ja pienille yrityksille sekä yksityishenkilöille luotettavia, skaalautuvia ja tietoturvallisia pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla.  

Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja. Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys.  

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee myös se, että Fortum on alusta alkaen suunnitellut hanketta ja datakeskusten sijainteja siten, että niistä syntyvää hukkalämpöä voidaan kierrättää suoraan kaukolämpöverkkoon. Hanketta on valmisteltu useita vuosia yhdessä kaupunkien, kuntien, asiantuntijoiden ja muiden kumppanien kanssa. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta. 

Microsoftilla on Suomessa yli 45 000 kaupallista asiakasta ja 2 000 kumppaniyritystä. Lähes kaikki suomalaiset käyttävät Microsoftin palveluja. Useat asiakkaat, kuten Nokia, Elisa, Fortum, S-Pankki, Tietoevry, HUS, Vero ja Valtori ovat ilmaisseet kiinnostuksensa uutta datakeskusaluetta kohtaan. 

Fingrid vastaa hankkeen vaatimista sähkönjakeluun liittyvistä investoinneista. ” 

Uudella datakeskusalueella on keskeinen rooli Suomen digitaalisen muutoksen vauhdittamisessa. Tutkimuslaitos IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa, ja Suomeen voi syntyä yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille. 

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280 000 kilometriä valokuitukaapelia. Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa. 

Uusi datakeskusalue on ainutlaatuinen mahdollisuus alueen kaupungeille ja kunnille. Se luo paitsi uusia koulutus-, täydennyskoulutus- ja työmahdollisuuksia, myös edesauttaa merkittävästi Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten päästövähennystavoitteiden saavuttamista. Datakeskusalueen hukkalämpöjen kierrätys kaukolämmöksi auttaa pienentämään lämmönkäyttäjien hiilijalanjälkeä isossa mittakaavassa ja vakaalla hinnalla.