Mobiilimaksaminen nousussa, käteisen arvostus kasvaa

1.12.2023

Netsin Pohjoismainen maksuraportti 2023 paljastaa maksamisen trendit Suomessa. Käteinen tekee yllättävää paluuta, mutta mobiilimaksaminen on kirinyt sen rinnalle. Ostoksia halutaan tehdä digi- ja kivijalkakauppaa yhdistellen. Kortti on edelleen Suomen suosituin maksutapa.

Käteisen rahan suosio on laskenut Suomessa voimakkaasti viime vuosina, mutta nyt arvostus on uudessa nousussa. 60 prosenttia suomalaisista piti vuonna 2023 käteistä tärkeänä tai hyvin tärkeänä, kun vuotta aiemmin osuus oli 55 prosenttia. Tämä käy ilmi Netsin tuoreesta pohjoismaisesta maksuraportista.

- Käteisen arvostuksen kasvu saattaa heijastaa viimeaikaista keskustelua käteisestä huoltovarmuuden vahvistajana. Käteisen käyttö kaikissa Pohjoismaissa on kuitenkin maailman vähäisintä. Korkeasti digitalisoituneet pohjoismaiset taloudet suosivat vahvasti kortti- ja mobiilimaksamista, sanoo Netsin maajohtaja Suvi Ruoppa

20 prosenttia suomalaisista maksaa kaupassa käteisellä päivittäin tai viikoittain. Muista Pohjoismaista Tanskassa käteisellä maksaa 17 prosenttia. Ruotsissa käteistä käyttävien osuus on 7 prosenttia ja Norjassa 6 prosenttia. 

Mobiilimaksaminen on noussut Suomessa yhtä suosituksi kuin käteinen. Jo 18 prosenttia suomalaisista maksaa mobiilimaksulla fyysisessä kaupassa päivittäin tai viikoittain. 

MobilePayn asema Suomessa on vahva. Se on huomattavasti suositumpi kuin kansalliset mobiilimaksuratkaisut. 29 prosenttia suomalaisista käyttää MobilePayta. Myös Apple Payn (6 %) ja Google Payn (5 %) osuus on suurempi kuin suomalaisten mobiilimaksupalvelujen Pivo (4 %) ja Siirto (2 %).

Kortilla maksaminen on edelleen maksutapojen kuninkaallinen. 94 prosenttia suomalaisista maksaa sillä päivittäin tai viikoittain fyysisessä kaupassa. Suosio selittyy myös tottumuksella. 

Lähimaksua käyttää 77 prosenttia suomalaisista kuluttajista. Vastaava luku Ruotsissa on 86 ja Tanskassa 94 prosenttia. Suosion odotetaan kasvavan myös Suomessa ensi vuonna, kun 50 euron katto lähimaksuissa poistuu.

Netsin Pohjoismainen maksuraportti (Nordic Payment Report) on fyysisen kaupan toimijoille suunnattu vuotuinen raportti, joka käsittelee maksamista ja maksamiseen liittyviä aiheita. Sisältö perustuu neljässä Pohjoismaassa (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska) tehtyyn kuluttajatutkimukseen, Netsin omaan korttitapahtumadataan sekä Netsin asiantuntijoiden näkemyksiin. Lataa koko suomenkielinen raportti täältä