Monitoimihalli jäähtyy aurinkoenergialla

13.8.2018

Monitoimihalli Saimaa Stadiumin kiinteistössä Mikkelissä on otettu käyttöön mittava aurinkovoimala. Hallin seinälle asennetun lähes 400 aurinkopaneelin järjestelmän toimitti Etelä-Savon Energia Oy (ESE). Merkittävä osa kiinteistön vuotuisesta sähkönkulutuksesta katetaan uusiutuvalla energialla.

Stadiumin raviradan puoleisella seinällä on 396 kappaletta 260 Wp -tehoisia (Wp-yksiköllä viitataan aurinkopaneeleiden huipputehoon) aurinkopaneeleja. Koko voimalan teho on 103 kWp ja ennustettu vuosituotto 61 000 kWh. Aurinkopaneelien yhteenlaskettu pinta-ala on noin 673 neliömetriä.

Voimala on liitetty ESEn energianhallintajärjestelmään, ja ESE valvoo aurinkovoimalan suorituskykyä reaaliaikaisesti. Voimalan tuottama teho käytetään pääsääntöisesti kiinteistön jäähdyttämiseen kesällä.

- ESElle Saimaa Stadiumin seinärakenteinen aurinkovoimala tarjosi uuden haasteen, josta syntyi samalla uusi tuote: Sandwich-seinärakennetta varten kehitimme yhdessä Finnwindin kanssa uuden kiinnitysmekanismin, kertoo ESEn tuotepäällikkö Toni Hannula.

Hannulan mukaan Saimaa Stadiumin aurinkovoimala edustaa ESEn Spector-voimalakokonaisuutta: suunnittelu, asennus, valvonta sekä huolto- ja ylläpitopalvelut kuuluvat kokonaisvaltaiseen voimalakokonaisuuteen, jota ESE tarjoaa asiakkailleen.

Saimaa Stadiumi Oy:n toimitusjohtaja Timo Welsby korostaa, että uusiutuvan energian hyödyntäminen sopii hyvin Stadiumille.

- Ekologisuus on tärkeä arvo meille. Asiakkaat ovat tänä päivänä hyvin ympäristötietoisia ja toisaalta Stadiumin sijainti luonnonsuojelualueen vieressä velvoittaa ympäristön huomioonottamista, tähdentää Welsby.

Aurinkovoimala on kahden paikallisen toimijan yhteistyöhanke. Saimaa Stadiumi on uudenlainen urheilun, elämysten ja hyvinvoinnin yhdistävä monitoimiareena Mikkelin Kalevankankaalla. Sen omistavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Mikkelin kaupunki ja Suomen Nuoriso-opisto.