Muista nämä, kun ostat uuden puhelimen

25.3.2021

DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kehottaa puhelinostoksille mieliviä kiinnittämään huomiota erityisesti siihen, mitä ominaisuuksia puhelimeen ehdottomasti tarvitsee ja miten pitkää käyttöikää puhelimelta toivoo. 5G-puhelimesta kiinnostuneiden puolestaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota liittymään, jotta uudesta puhelimesta saa kaiken hyödyn irti.

Aavikon mukaan suomalaisten selvästi yleisin virhe puhelinkaupoilla on se, että uusi puhelin ostetaan vain hinnan perusteella – ei sen, mihin puhelinta oikeasti arjessa käytetään. 

- Hyviin tarjouksiin kannattaa toki tarttua, mutta siitä huolimatta kannattaa miettiä, vastaako puhelin kaikkiin tarpeisiin omassa arjessa. Hinnan lisäksi kannattaa listata niitä ominaisuuksia, jotka ovat itselle tärkeitä. Esimerkiksi paljon videota ja valokuvia ottaville kamera on se juttu, kun taas kännykällä pelaavalle paras ominaisuus voi olla iso ja laadukas näyttö. Jotkut taas vaativat puhelimeltaan enemmän suorituskykyä, Aavikko sanoo.

Puhelinta hankkiessa kannattaa miettiä, miten pitkäaikainen hankinta on kyseessä. Jos puhelimelle haluaa pidempää käyttöikää, kannattaa miettiä, pätevätkö nykyiset tarpeesi myös tulevaisuudessa. Lisäksi kannattaa selvittää, miten pitkään puhelimeen on tarjolla päivityksiä, jolloin esimerkiksi tietoturva sekä sovellukset toimivat moitteetta myös jatkossa.

Aavikko toteaa, että monilla on väärinkäsityksiä 5G-puhelimista. Tämän vuoksi ostohetkellä tehdään helposti virheitä. Usein ajatellaan, ettei 5G-puhelin tai sen tarjoamat käytännön hyödyt ole vielä ajankohtaisia.

- Yllättävän moni ajattelee edelleen, että 5G on tulevaisuuden teknologiaa, joka tulee sitten joskus. Fakta kuitenkin on se, että se on täällä jo nyt ja uudeksi hankinnaksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan harkita 5G-puhelinta, sillä verkot kehittyvät Suomessa koko ajan. 5G-verkko kattaa esimerkiksi jo suurimman osan suomalaisista vuoden loppuun mennessä. 5G-puhelinta voi ajatella myös sijoituksena, sillä se säilyttää vaihtoarvonsa huomattavan hyvin.

5G-puhelin on uusinta tekniikkaa, ja jotta siitä saadaan kaikki irti, se tarvitsee oikeanlaisen liittymän kaverikseen. 5G-liittymä mahdollistaa paremman käyttömukavuuden muun muassa viiveettömämmän yhteyden muodossa. Samaan aikaan on myös hyvä muistaa, että vaikka käytössä olisi 4G-puhelin, niin 5G-liittymä nostaa myös sen nopeuksia. 

Ota nämä huomioon puhelinkaupoilla

  1. Mieti, mihin tarvitset puhelinta omassa arjessasi ja valitse sen perusteella itsellesi sopiva malli. Katsotko paljon videoita näytöltä tai kuvaatko kenties paljon? Puhelinten ominaisuudet voivat vaihdella suurestikin.
  2. Suunnittele puhelimesi elinkaarta – joidenkin tarjouspuhelinten käyttöikä voi olla lyhyt ja niihin ei tule enää päivityksiä. Tämä saattaa olla tietoturvariski. Kysy tarvittaessa myyjältä käyttöiästä.
  3. Muista kierrättää vanha puhelin tietoturvallisesti, ja muista kysyä vaihtohyvitystä.
  4. Unohda ennakkoluulot eri malleista ja valmistajista. Älä epäröi pyytää apua asiantuntijalta, jos tarvitset lisätietoja malleista ja niiden ominaisuuksista.
  5. Jos hankit 5G-puhelimen, hanki samalla myös 5G-liittymä, jotta saat kaikki tehot irti uudesta laitteestasi.
Kuva: Kari Alanko