Muonion kunnan vuokrataloihin valokuituyhteydet

Muonion kunnan vuokrataloihin valokuituyhteydet

27.2.2023

Valokuitunen rakentaa Muonion kunnan ja kunnan yhtiöiden vuokrahuoneistoihin valokuituyhteydet. Rakentaminen aloitetaan tänä vuonna. Hyväksytty tarjous käsittää 101 huoneistoa. Jokaiseen asuntoon tulee oma yhteys, ja asukas voi itse tilata valokuituun haluamansa nettipalvelut Valokuitusen verkon laajakaista- ja palveluvalikoimista. Kunnan elinvoimaisuudelle toimintavarmat ja nopeat nettiyhteydet ovat äärimmäisen tärkeitä.

Muoniossa on kiinteänä verkkoyhteytenä pääasiassa vanhaa kupariverkkoa. Pienelle kunnalle toimintavarma valokuitu on tärkeä elinvoima- ja kilpailukykytekijä. Etätöiden lisääntyminen ja netinkäytön kasvu arjessa muun muassa eri laitteiden ja palveluiden nopean digitalisoitumisen vuoksi ovat luoneet toimintavarmojen nettiyhteyksien jatkuvasti kasvavan tarpeen.

Muonio valitsi valokuituverkon toteutustavaksi verkon, jossa kuituverkko ja laajakaistapalvelut on selkeästi eriytetty toisistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kunta ei päätä kuntalaistensa puolesta heidän laajakaistan palveluoperaattoreitaan. Päätös ei luo eriarvoisuutta kuntalaisten kesken, koska kunta ei osallistu asukkaiden nettiliittymien kustannuksiin, vaan ainoastaan huolehtii siitä, että kiinteistöön tulee yhteys. Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan valokuitua voi pitää jo kiinteistössä samankaltaisena perusinfrana kuten sähköä ja vettä.