Näin pidät älypuhelimen puhtaana ulkoisesti ja sisäisesti

11.2.2021

Ihmiset koskettavat älypuhelintaan jopa tuhansia kertoja päivässä. Puhelimen puhdistaminen ulkoisesti on yhtä tärkeää kuin omien käsien säännöllinen peseminen, sillä laite kerää bakteereja jokaisella käyttökerralla. Älylaitteiden sisäinen siivous on puolestaan hyödyllinen toimenpide, jolla voi pidentää laitteen käyttöikää ja parantaa toimivuutta merkittävästi.

- Kosketusnäytölliset laitteet, kuten älypuhelin, tulisi pyyhkiä mielellään päivittäin puhdistusliinalla ja puhdistusaineella. Tämä toimenpide poistaa laitteen pinnalle kertynyttä likaa, rasvaa ja muita epäpuhtauksia, sanoo Telian valikoimapäällikkö Max Toivonen.

Näytön puhdistamiseen on syytä valita oikeat aineet ja liinat.

- Puhelimen putsaamiseen kannattaa käyttää vain siihen tarkoitettuja aineita, eikä muita siivoukseen tai ikkunoiden pesuun tarkoitettuja pesuaineita. Väärillä aineilla voit pahimmillaan vaurioittaa puhelimen näyttöä, Toivonen sanoo. 

Näin pidät puhelimen puhtaana

  1. Puhdista puhelin mikrokuituliinalla ja soveltuvalla näytönpuhdistusaineella päivittäin
  2. Pese mahdollisesti käytössä oleva suojakuori säännöllisesti
  3. Putsaa kameran linssi pehmeällä mikrokuituliinalla
  4. Puhdista latausportti tarvittaessa pienellä pehmeällä harjalla
  5. Älä käytä puhelinta wc-tiloissa
  6. Jos lainaat kaverin puhelinta, pese kädet heti käytön jälkeen

Puhelimen säännöllinen sisäinen puhdistaminen pidentää laitteen käyttöikää ja parantaa toimivuutta. Puhelimen käyttöiän pidentäminen on myös helppo tapa pienentää laitteen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä.

- Jos puhelimeen kertyy ajan myötä turhaa tavaraa, sen toiminta voi tökkiä käytössä huomattavasti. Puhelimessa on suositeltavaa olla vähintään 1 Gt vapaata muistitilaa. Muistia voi vapauttaa poistamalla säännöllisesti laitteen tarpeettoman sisällön. Esimerkiksi käyttämättömät pelit ja sovellukset voivat viedä paljon tallennustilaa, Max Toivonen sanoo.

Puhelimen toimintaa voi parantaa tyhjentämällä välimuistin, johon kertyy hyvinkin paljon väliaikaista dataa. Välimuistin poistamisesta ei ole käyttäjälle mitään haittaa, mutta sen avulla saa vapautettua hetkessä reilusti tilaa omalta laitteelta. Esimerkiksi sosiaalisen median sovellukset, Spotify ja nettiselaimet voivat kerätä paljonkin dataa välimuistiin. 

Puhelimen muistiin kertyviä kuvia ja videoita kannattaa siirtää vähintään säännöllisen siivouksen yhteydessä pilvipalveluun, jolloin ne eivät vie turhaan muistitilaa. Puhelimen kadotessa tai rikkoutuessa tärkeät muistot pysyvät tallessa pilvipalvelussa. Suosittuja pilvipalveluita ovat esimerkiksi Google Photos, Dropbox, iCloud ja Microsoft OneDrive.