Neljä vinkkiä: näin varmistat, että ilmalämpöpumppusi on valmiina kesähelteisiin

Neljä vinkkiä: näin varmistat, että ilmalämpöpumppusi on valmiina kesähelteisiin

5.6.2024

Kesä ja sen myötä myös helteet ovat nurkan takana. Suomessa kodin yleisin sisäilman jäähdyttäjä on ilmalämpöpumppu, jonka suosio perustuu kohtuullisiin hankintahintoihin ja maltilliseen energiankulutukseen.

Ilmalämpöpumppujen maahantuojan, teknisen tukkukaupan Onnisen asiantuntija kertoo, mistä tiedät ilmalämpöpumpun olevan valmiina kesään ja kodin jäähdytykseen.

1. Muista säännöllinen puhdistus: näkyykö roskia, toimiiko kondenssivesiletku

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet tulisi imuroida puhtaaksi pölystä n. kahden viikon välein, vähintään kerran kuukaudessa.

Myös ulkoyksikkö pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Varmista, ettei yksikköön ole tarttunut roskia tai muuta näkyvää likaa. Puhdistamattoman laitteen jäähdytyskyky laskee, mikä vaikuttaa myös sen energiatehokkuuteen.

Tarkista ulkona ollessasi myös, että jäähdytyskäytöllä ulkoyksikölle tulevan kondenssivesiletkun päästä alkaa tippumaan vesipisaroita. Näin varmistat, ettei letku ole tukossa. Tarkista myös mahdollisen kondenssivesikaukalon veden poistuminen.

2. Kutsu ammattilaiset tarvittaessa paikalle

Ilmalämpöpumppu suositellaan huollettavaksi 2–3 vuoden välein. Tarkista mallikohtainen huoltoväli sekä valmistajan suositukset laitteen mukana toimitetuista materiaaleista.

3. Mieti – kuinka paljon pumpullasi on ikää?

Ilmalämpöpumpun oletettu käyttöikä on noin 10–15 vuotta. Jos ilmalämpöpumppu on tätä vanhempi eikä vaikuta enää toimivan kunnolla, voi olla aika harkita uuden energiatehokkaamman pumpun hankkimista.

4. Hanki riittävän tehokas laite ja mieti miten muuten voit vaikuttaa kodin lämpötilaan

Jos on tullut aika hankkia uusi ilmalämpöpumppu, kannattaa sen valintaan käyttää hieman aikaa.

Kotia jäähdyttäessä kannattaa sen energiatehokkuuden varmistamiseksi kytkeä kodin muut, sillä hetkellä turhat laitteet pois. Päälle jääneet lämpöpatterit ja lämpöä tuottavat sähkölaitteet nostavat kodin lämpötilaa.

Koti kannattaa myös suojata paahteelta verhojen ja sälekaihtimien avulla. Tuulettaminen kannattaa ajoittaa aamuun, myöhäiseen iltaan tai yöhön. Liian ahkera tuulettaminen hellepäivänä saattaa nostaa kodin lämpötilaa.